hírek

Orvosszakmák elfogyóban

Jóllehet hazánkra egyelőre nem jelentenek veszélyt a legújabb járványos betegségek, a globális felmelegedéssel járó és a szaporodó kórházi fertőzések miatt sem jó ómen, hogy egyre kevesebb infektológus dolgozik az országban. A fertőző gyógyászat mellett még 18 szakterület számít hiányszakmának, amelyek vagy nem vonzók már a fiatalok számára, vagy művelői nagy arányban távoznak külföldre - írja a vg.hu.
2014.08.19. Hírek

Mire elegendő a kórházaknak nyújtott gyorssegély?

Összesen 11,8 milliárd forintot kaptak július végén a kórházak az egészségbiztosítótól, elsősorban lejárt tartozásaik rendezésére, amit augusztus végéig el is kell költeniük. Van hová fordítani a gyorssegélyt. Május végén több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi intézmények.
2014.08.18. Hírek

Arannyal kezelhető az agydaganat?

Egy pici darab arany segítheti az agresszív agydaganatban szenvedők kezelését - állítják a kutatók, akik kísérleti vizsgálatuk keretében rendkívül kisméretű aranygömböket hoztak létre annak érdekében, hogy azokat a kemoterápiás gyógyszerbe vegyítsék. Amikor azokat a rákos sejtek központjába juttatták, azok szaporodása megállt és a fertőzött sejtek pedig elpusztultak - adta hírül a BBC.
2014.08.18. Hírek

25 éves a cukorbetegek magazinja, a Diabetes

Ha valakinek egy életen át együtt kell élnie betegségével, különösen igaz a bölcsesség: az információ hatalom. Ismernie kell a kéretlen kísérőt, hogy ne a betegség uralkodjon rajta. Az ehhez szükséges információk gazdag tárházát nyújtja az ország egyik első betegoktató újságja, az idén 25 éves Diabetes.
2014.08.18. Hírek

Jóval több recept nélküli szer fogy

A recept nélkül kapható szerekből 7 százalékkal, mintegy 77 milliárd forintra nőtt a kiskereskedelem bevétele idén az első félév során, tavaly január-júniushoz képest.
2014.08.18. Hírek

Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályok kellenek

A pszichiátriai betegek ellátásában a szakambulanciák és a közösségi centrumok számának növelését szeretnék elérni a szakma képviselői, valamint azt, hogy a társadalom ne bélyegezze meg a mentális betegségben szenvedőket - hangzott el egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.
2014.08.18. Hírek

Hatástalan volt az Ebola-orvosság

Nem segített azon a spanyol misszionáriuson az Ebola elleni gyógyszer, akit néhány napja szállítottak át Libériából egy madridi kórházba. Ő az első Európában elhunyt áldozata a járványnak - írja a napi.hu.
2014.08.13. Hírek

Nem megyünk táppénzre

Négy éve még 27, tavaly már csak 24 napot volt táppénzen egy magyar munkavállaló. Csökkent a betegállományban lévők aránya és száma is, nem beszélve a táppénzkiadásokról, amelyek az utóbbi három évben húszmilliárddal apadtak - írja a vg.hu.
2014.08.12. Hírek