hírek

Új navigációs rendszer segíti az onkológiai betegek ellátását a Semmelweis Egyetemen

Kelet-Közép Európában is egyedülálló navigációs rendszerrel gazdagodott a Semmelweis Egyetem Onko-intervenciós Részlege. Az új eszköz az elsődleges és áttétes máj, vese, hasnyálmirigy, tüdő és csontdaganatok kezelésének tervezésében és pontosabb kezelésében nyújt segítséget, megkönnyítve egyebek mellett a nehezen hozzáférhető daganatok vagy áttétetek operációját is. A készülék november elején érkezett meg a Semmelweis Egyetemre, az elmúlt hetekben már több mint 10 műtétet végeztek vele társadalombiztosítási finanszírozással.
2022.12.07. Hírek

Három évtizedes múlt

Harminc éve indult el a Debreceni Egyetemen a háziorvosképzés. Az évforduló alkalmából szerveztek jubileumi ünnepséget és tudományos konferenciát, amelyen a kezdetekre emlékeztek és a jövő kihívásait vitatták meg a háziorvosképzésben részt vevő oktató háziorvosok és az egyetemi oktatók.
2022.12.06. Hírek

Megtalálhatták a szuperbaktériumok egyik trükkjét

A baktériumok, antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája komoly fejtörést okoz az orvostudománynak, ugyanis ez komoly, globális közegészségügyi kockázatot jelent. Az úgynevezett szuperbaktériumok emberek millióinak haláláért felelősek minden évben, most azonban fény derült egyik trükkjükre - írja a Scince Alert
2022.12.06. Hírek

A magyar gyógyszergyártók komoly hiánytól tartanak

Uniós szinten is gyógyszerhiány léphet fel, amennyiben nem történnek reformok. A legsürgetőbb teendők a gyógyszer-finanszírozás körül mutatkoznak, az egész rendszernek sürgős ráncfelvarráson kell átesnie – hangsúlyozta az Indexnek Greskovits Dávid. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke szerint a gyógyszerárak mesterségesen alacsony szinten tartása gyomrosként ér fel a hazai gyártók számára.
2022.12.05. Hírek