hírek

Negyvenmilliárdos többlet az OEP-nél

Majd negyvenmilliárdos plusszal zárta a júniust az Egészségbiztosítási Alap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint. A ki nem fizetett kórházi szállítók felé fennálló adósság mindeközben mintegy 70 milliárd forint.
2014.07.25. Hírek

Gyógyítható lehet a gyógyszerrezisztens TBC

Egy három szer kombinációjából álló új „koktél” (PaMZ) akár négy hónap alatt is kikezelheti a tuberkulózis egy gyógyszerrezisztens formáját az eddigi kétéves gyógyítási idővel szemben – hangzott el hétfőn a Melbourne-ben folyó AIDS-világkongresszuson, amelyen szóba kerülnek a szerzett immunhiányos tünetegyüttessel együttjáró leggyakoribb fertőzőbetegségek is, így a hepatitisz C vagy a gümőkór.
2014.07.23. Hírek

Kicsalhatja raktáraiból a HIV-vírust egy kemoterápiás szer

Kicsalhatja a szervezetben képzett raktáraiból a HIV-vírust egy rák kezelésére használt szer, ezzel közelebb kerülhet a tudomány a vírus okozta szerzett immunhiányos betegség, az AIDS teljes gyógyításához - mutatták be kutatásaik kezdeti szakaszának eredményeit dán tudósok a Melbourne-ben zajló AIDS-világkongresszuson.
2014.07.23. Hírek

Amerikaiaké az "Intelligens Kés"

A massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta a magyar MediMass Kft. fejlesztés alatt álló "Intelligens Késének" REIMS nevezetű, lényegi technológiáját - jelentette be az onkokést fejlesztő MediMass Kft. kedden.
2014.07.23. Hírek

Kevés az egynapos műtét

Nemcsak a fejlett országok gyakorlatától, de a hazai lehetőségektől is jócskán elmarad Magyarországon az egynapos műtétek száma. Pedig az egészségügy is spórolna, és a beteg is jobban járna; ha nem szükséges, nem tennék ki nagy műtéteknek, és nem fektetnék napokig kórházban a pácienseket - írja a vg.hu.
2014.07.22. Hírek

Ennyiért lehet gyógyulni a rákból

A fekvőbeteg ellátásban csaknem megduplázódtak 2001-től napjainkig a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre fordított kiadások, az onkológiai ellátásra szánt összes költés 2013-ra elérte a 160 milliárd forintot - derül ki a legújabb OEP összesítésből. Az összeg felhasználásának arányossága kérdések sorát veti fel - írja a napi.hu.
2014.07.22. Hírek

Évente milliárdok az antidepresszánsok támogatására

Évente mintegy 8,5 milliárd forintot költ el az egészségbiztosító az antidepresszánsok támogatására, ez az összeg a teljes gyógyszertámogatás körülbelül három százaléka - írja a Magyar Nemzet hétfői számában. Az elmúlt öt év adatai alapján a legtöbbet, több mint tízmilliárd forintot 2011-ben adtak ki ilyen célra.
2014.07.22. Hírek

Magyar genetikus menti meg a daganatos betegek életét

A nagy genetikai rákkockázattal élők klinikai ellátásának javítását tűzte ki célul az a világméretű összefogás, ahová meghívást nyert dr. Oláh Edit, az Országos Onkológiai Intézet molekuláris genetikai osztályának vezetője. A világméretű összefogásról és a mellrák kockázatáról is beszélt a genetikus.
2014.07.21. Hírek

Ismét megjelent Szerbiában a nyugat-nílusi láz

Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, az idei első esetet egy vajdasági, egészen pontosan óbecsei betegnél jegyezték fel - számolt be a szerb sajtó csütörtökön a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.
2014.07.18. Hírek