hírek

Spóroljunk az élelmiszerpazarlás csökkentésével!

TUDTA-E? Az élelmiszerhulladék több, mint fele a háztartásokból származik. Magyarországon az EU átlaghoz képest kevesebb élelmiszerhulladék keletkezik. Az élelmiszerhulladék felelős globálisan az üvegházhatású gázok 8-10%-ért. A komposztálás javítja a termőföld minőségét. Az itthon feleslegesen megvásárolt, majd kidobott élelmiszerekből 450.000 ember lakhatna jól egy éven keresztül, úgy, hogy mindennap 3 alkalommal bőséges étkezést kapna.
2022.12.02. Hírek

Megelőzhető az ülőmunka káros hatása

Nemcsak nyak- és hátfájdalmat okozhat az ülőmunka közben felvett rossz testtartás, hanem akár a belső szervekre is kihatással lehet, de ínhüvelygyulladás és teniszkönyök is kialakulhat például a billentyűzettel végzett, sokszor ismételt apró mozdulatok hatására. A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója azoknak nyújt segítséget, akik munkájuk vagy tanulmányaik miatt sokat ülnek, ugyanakkor szeretnék megőrizni gerincük egészségét.
2022.12.01. Hírek

Könyv készült a járványokról

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán utazásorvostan tantárgyat oktató Felkai Péter A járványok története című kötetét mutatták be pénteken a Méliusz Könyvtárban. A könyv rávilágít arra, hogy a járványok mindig részei voltak az emberiség történetének, de azok a tudomány és a társadalom összefogásával legyőzhetők. A szerző könyvével a koronavírus-járvány alatt hiteles, megnyugtató információkkal szerette volna ellátni az embereket.
2022.11.29. Hírek

Pszichoszociális támogatást nyújtó vizsgálat a Gasztroenterológiai Klinikán

Az autoimmun májbetegségben szenvedők életminőségének javítása a célja annak a hároméves tudományos vizsgálatnak, amely a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinikáján indul. A vizsgálatban résztvevők segítséget kapnak a krónikus betegség okozta lelki problémák feldolgozásában, a depresszió és a szorongás kialakulásának elkerülésében. Az előkészületek már zajlanak, a gyakorlati megvalósítás tavasszal kezdődhet el.
2022.11.25. Hírek