hírek

Megvan a MERS-vírus ellenszere?

A Szaúd-Arábiából terjedő MERS (Middle East Respiratory Syndrome) nevű koronavírus természetes emberi ellenanyagait találta meg egy kínai és egy amerikai kutatócsoport. A felfedezés a tudósok szerint elősegítheti a gyakran halált okozó betegség védőoltásának vagy gyógyszerének kifejlesztését.
2014.05.01. Hírek

Hiánypótló gyógyszerészeti kutatóközpont épül Debrecenben

Hiánypótló gyógyszerészeti kutatóközpont épül Debrecenben, amely a hazai innovációt szolgálja majd – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ ünnepélyes alapkőletételén kedden, Debrecenben.
2014.04.30. Hírek

Magánbetegek az állami egészségügyben

Aki írásban lemond a közfinanszírozásról, és magánbetegként a szolgáltatást meg is tudja fizetni, soron kívüli ellátást kap az Uzsoki kórházban. – írja a Népszabadság. A lap emlékeztet: kórházi menedzserek jó ideje keresik, hogyan lehetne magánpénzt bevonni a rendszerbe.
2014.04.29. Hírek

Egyre nehezebb vért szerezni a műtétekhez

Egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül a műtétekhez szükséges vérmennyiség biztosítása, miközben a kórházak még mindig nem takarékoskodnak a vérrel. Az intézmények az európai ár töredékéért kapják a vérkészítményeket, amelyekért ennek ellenére is több százmillió forinttal tartoznak a Vérellátónak - írja a Világgazdaság.
2014.04.29. Hírek

Júliustól a szülésznő is végezhet terhesgondozást

Július 1-jén lép életbe az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a szülésznők dokumentáltan végezhessenek terhesgondozást Magyarországon - mondta Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) szülésznői szekciójának elnöke a XXII. Országos Szülésznői Konferencián az MTI-nek.
2014.04.28. Hírek

A legtöbb kritika az ellátás minőségét érinti

Tavaly közel tízezer esetben keresték meg az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK) valamilyen panasszal, észrevétellel, a megkeresések többsége a kórházi ellátást érintette - mondta el Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten.
2014.04.25. Hírek

Brutálisan sok a téves orvosi diagnózis

Évente mintegy 12 millió ambuláns beteget diagnosztizálnak félre az USA-ban, közülük minden második emiatt komoly egészségkárosodást szenvedhet - állítja egy új tanulmányra hivatkozva a Reuters.
2014.04.24. Hírek

Bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen a védőoltást a magyar állam biztosítja

Magyarországon az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot. A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete világviszonylatban is kiváló.
2014.04.23. Hírek

Vesztegetés-e az utólag elfogadott hálapénz?

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a legfőbb ügyészhez fordult azzal a kérdéssel, hogy az ügyészség szakmai álláspontja szerint az orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott hálapénz elfogadása kimeríti-e a vesztegetés tényállását.
2014.04.23. Hírek