hírek

Több rákvizsgálatra kevesebb pénzt ad idén az egészségbiztosító

Több PET-centrumra és lényegesen nagyobb összegű OEP-finanszírozásra lenne szükség Magyarországon ahhoz, hogy minden olyan rákbeteget megvizsgálhassanak ezzel a módszerrel, akinek erre szüksége van. A vizsgálatra jelenleg több mint hétszáz onkológiai betegnek kell várnia, előreláthatólag három-hat hónapot - írja a vg.hu.
2014.03.27. Hírek

Orvos-és ápolóhiány: az elvándorlás mellett a szülés és a nyugdíjazás is az okok között

Körképünkben megkérdeztünk néhány kórházvezetőt, hogy náluk mennyire jellemző probléma az orvos- és ápolóhiány. Vegyes a kép. Van, ahol nem akkora probléma az elvándorlás, mert magas minőségű szakkórházról van szó, vagy éppen kisvárosi intézményként versenyképesek abban, hogy helyben vannak. Van, ahol viszont égető szükség lenne több szakorvosra. Általánosan mindenhol keresik a szakápolókat. Budapest ebben élen jár.
2014.03.25. Hírek

Az orvosok ódzkodnak a megoldást jelentő technikától

Európát egyre idősödő népessége miatt egészségügyi válság fenyegeti. A digitális technológia alkalmazása jó válasz lehetne a növekvő költségek kordában tartására, a háziorvosok azonban számos ok miatt csak korlátozottan használják ki az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket - derül ki egy egy európai uniós felmérésből.
2014.03.25. Hírek

Gazdára találtak az Astellas-díjak

A budapesti Larus Rendezvényközpontban tartott díjátadó ünnepségen az Astellas-díj - Az év orvosa, valamint a Média az orvosokért pályázatok idei legjobbjai vehették át elismeréseiket. A rendezvényen a fődíjak nyerteseinek névsora mellett arra is fény derült, hogy mely szervezetek vehetik át az idei Astellas-különdíjat. Az eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében beszédet mondott Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
2014.03.24. Hírek

Célzott szűrőprogramok indulnak országszerte

Célzott szűrőprogramok indulnak országszerte annak érdekében, hogy a lakossághoz közelebb vigyék a megelőzést szolgáló vizsgálatokat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szombaton Budapesten.
2014.03.24. Hírek

Tovább nőtt a gyógyszerpiac

Az ezredforduló óta megháromszorozódott, és majdnem elérte az ezer milliárd dollárt a világ gyógyszerforgalma. A kormányzati intézkedések ellenére, főként a lakosság elöregedése miatt, Magyarországon is emelkednek a gyógyszerkiadások - írja a Világgazdaság.
2014.03.22. Hírek

Ömlik a hamis gyógyszer Nyugat-Afrikába

Az ezzel kereskedők ugyanis nagy számban viszik oda az árujukat. A Szaharától délre fekvő, nyugati területeken nincsen gyógyszergyártás és az emberek nem is tudják megkülönböztetni az igazi gyógyszereket a hamisítványoktól.
2014.03.22. Hírek

A GYEMSZI szerint nem kockázatos az abortusztabletta

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) döntése szerint az abortusztabletta biztonságos, a hatályos abortuszszabályozásnak és az orvosszakmai álláspontnak megfelelően alkalmazható - írta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) programvezetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. A TASZ a döntésre hivatkozva nyílt levélben kér felvilágosítást az egészségügyi államtitkárságtól, miért nem engedélyezi a tabletta alkalmazását.
2014.03.21. Hírek

Magyarok rengették meg a genetika alapjait

Magyar és francia kutatók forradalmian új öröklődésmenetről írnak a Nature Geneticsben, eredményeik megváltoztathatják az öröklődésről alkotott elképzelésünket: egy vesebetegség öröklésének vizsgálatával felismertek egy olyan mechanizmust, amely alapján gyakori genetikai variánsok is okozhatnak ritka betegséget. Eredményük segíthet megérteni a genetikai variánsok és a betegségek kapcsolatát, ráadásul sok eddig veszélyeztetettnek gondolt mutációhordozó pár fellélegezhet, mégsem születik mindenképpen beteg gyerekük - olvasható az index.hu oldalon.
2014.03.21. Hírek