hírek

Ritkák, de sokan vannak és sokfélék

Szakértők 6-8 ezerre teszik azon kórok számát, amelyek egyenként kevés számú beteget érinthetnek, ám összességében 60 millió embert sújtanak Európában és Észak-Amerikában. Pontos regiszter híján becslésekre alapítva úgy vélik, további milliók lehetnek a nagyrészt genetikai okokra visszavezethető, súlyos, krónikus és leépüléssel járó betegségek áldozatai a világon, akik a kór ritkasága miatt kirekesztettként, a társadalom peremére szorulva élnek.
2014.02.26. Hírek

Műtéttel megelőzhető a rák

Életet menthet a petefészek-eltávolítás azoknál a nőknél, akik a BRCA jelű hibás gének egyikét hordozzák, azonban a műtétet az eddig ajánlottnál fiatalabb korban kellene elvégezni – derült ki a betegség eddigi legnagyobb léptékű kutatásából.
2014.02.26. Hírek

Mesterségesen tenyésztett humán tüdő

A Texas Egyetem kutatói a világon elsőként sikeresen tenyésztettek humán tüdőszövetet laboratóriumi körülmények között. A tudományos mérföldkőnek számító eljárás részleteiről és eredményéről a projektet vezető Dr. Joaquin Cortiella és Dr. Joan Nichols számolt be a sajtónak.
2014.02.25. Hírek

Többmilliárdos egészségügyi fejlesztés Észak-Magyarországon

Tizenegy észak-magyarországi kórházban fejlesztik a rehabilitációs ellátórendszert, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei egészségügyi intézmények alkotta konzorcium erre a célra több mint 4,6 milliárd forintot nyert el az Új Széchenyi terv pályázatán. A kivitelezések megkezdődtek, Miskolcon, a megyei kórházban hétfőn helyezték el egy gyermekrehabilitációs részleg alapkövét.
2014.02.25. Hírek

Eljött a magán egészségbiztosítók bevonásának ideje

Az egészségügyre, ezen belül is a gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és orvostechnikai eszközökre fordítható állam források növelését, illetve a magánforrások bevonását sürgették meghatározó egészségipari érdekképviseletek szakértői - írja a vg.hu.
2014.02.25. Hírek

Béremelés az egészségügyben

Emelkedik a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozása és bére; a költségvetésben szereplő összesen tízmilliárd forint többletforrást áprilistól kapják meg a szolgáltatók - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hétfőn Budapesten. Az emelés több tízezer forinttal növeli egy átlagos praxis bevételét, valamint a védőnők bérezését - írja a Magyar Hírlap.
2014.02.25. Hírek

Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak

Szívrohamon átesett betegek kapnak őssejtkezelést annak a nagy léptékű kutatásnak a keretében, amely 11 ország mintegy 3000 betegének bevonásával indult, és végleges eredményeit öt év múlva fogják nyilvánosságra hozni.
2014.02.24. Hírek