hírek

Gyászolják a berettyóújfalui orvosokat

A tragikus körülmények között, szombaton a 47-esen autóbalesetben elhunyt két ideggyógyász orvos emléke előtt tisztelegve, gyertyagyújtással rótták le kegyeletüket a berettyóújfalui kórház dolgozói és sokan mások hétfőn este 18 órakor a Gróf Tisza István Kórház főbejáratánál.
2014.02.17. Hírek

Közös a múltunk, közös a jövőnk – kampány a magyar gyógyszerért

Magyarország az elsők között kapcsolódott be a gyógyszergyártásba és vált néhány évtized alatt gyógyszergyártó nagyhatalommá. Az 1920-as évekre kapacitását tekintve a hazai gyógyszergyártás már világviszonylatban az ötödik, hatodik helyen állt, a 40-es évek elején pedig már mintegy 40 gyógyszergyárból kerültek ki a gyógyító készítmények.
2014.02.17. Hírek

Orvoslás a jövőben – új kurzus indult a Semmelweis Egyetemen

Egyedülálló kurzus indult a Semmelweis Egyetemen: az angol nyelvű előadásokon az orvostanhallgatók azokkal a legfrissebb technológiai újdonságokkal ismerkedhetnek meg, amelyek néhány év múlva, praktizáló orvosként a munkájukat segíthetik majd. Az előadássorozat egyediségéről és fontosságáról Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató számolt be, aki Molnár Mária Judit professzorasszonnyal közösen hozta létre a kurzust.
2014.02.12. Hírek

A cigaretta mellrákot okozhat

A dohányzó fiatal nők esetében fokozottabb lehet a kockázata a mellrák egy bizonyos típusának – derült ki egy új tanulmányból.
2014.02.12. Hírek

Furcsa ellentmondást találtak a melanómás betegeknél

A tengerszint feletti magasság emelkedésével növekszik a melanóma előfordulási gyakorisága, ugyanakkor csökken a rosszindulatú daganat okozta halálozás aránya – ezt állapították meg új tanulmányukban a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói.
2014.02.12. Hírek

A betegadatok használata életeket menthet

Hatékonyabb és gyorsabb lesz a mentők beavatkozása – jelentette be Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár hozzátette: a jelenlegi papíralapú mentésirányítást május végén elektronikus rendszer váltja fel.
2014.02.12. Hírek

Nem elég az évi egyszeri kórházkonszolidáció

A tavaly november végi 73 milliárd forintról december végére ugyan a 32,7 milliárd forintos konszolidációs támogatásnak köszönhetően kicsivel több, mint 48 milliárd forintra csökkent a kórházak adósságállománya, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tartozások nagyon gyorsan ismét kezelhetetlen mértékűvé válhatnak - írja a Világgazdaság.
2014.02.11. Hírek

Felmérés készül a fiatalok egészségmagatartásáról

Nagyszabású nemzetközi program részeként elkészültek az iskoláskorú gyerekek egészségmagatartása feltárását célzó azon kérdőívek, amelyeket márciusban 340 magyar tanintézetben osztanak ki, és amelyekre 6000 fiataltól várnak válaszokat - mondta a felmérést Magyarországon irányító Országos Gyermekegészségügyi Intézet osztályvezetője, Németh Ágnes az MTI-nek.
2014.02.11. Hírek

Klinikai demonstrációs egység a budapesti Honvédkórházban

A Honvédkórházban megnyílt a klinikai demonstrációs egység, amely szimulációs gyakorlatokkal készíti fel az egészségügyben dolgozókat a valós helyzetekre. Az átadóünnepségen az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: az első központot a következő években országszerte újabbak követik majd.
2014.02.10. Hírek