hírek

Már szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak

Mostanra gyógyszerészi szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak, a múlt év végi adatok szerint a gyógyszerészi tulajdonrész csaknem az összes patika esetében elérte a 25 százalékot - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.
2014.01.16. Hírek

Két hónap késéssel fizetik ki a háziorvosokat

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár két hónap késéssel fizeti ki az ellátott betegek után a számlát a háziorvosoknak - ezt nehezményezte Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok Téli Szimpózium szakmai konferenciáján.
2014.01.16. Hírek

Az a szokas, hogy 12 órán belül szülni kell

Magyarországon évente mintegy 30 ezer nő szül császármetszéssel. Hogy miért, azt igazából senki sem tudja, ennek feltárására még nem született átfogó háttértanulmány. A kórházak elvben ugyan támogatják a természetes szülést, számos eszköz áll rendelkezésre mindehhez a szülőszobán, a valóság azonban ezt az igyekezetet nem igazolja - írja a hvg.hu.
2014.01.16. Hírek

Egymilliárd a várólisták rövidítésére

Egyes műtéti beavatkozásoknál akár fél évvel is csökkenhet a várakozási idő egy kormányzati döntés eredményeképpen. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján jelenleg több mint tízezren várnak térdprotézis-, több mint kilencezren pedig csípőprotézis-műtétre – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.
2014.01.15. Hírek

Nagy bajban a kórházak - itt a figyelmeztetés

Teljesíthetetlen szakmai minimumfeltételek, folyamatosan növekvő hiány, szétszakadt ügyeleti ellátás, koncepcionális válság képe rajzolódott ki az Önkormányzati Egészségügyi Napok szimpóziumán elhangzott előadásokból - írja a napi.hu.
2014.01.15. Hírek

Méhet ültettek kilenc nő testébe

Svéd orvosok kilenc nő szervezetébe ültették át rokon donorok méhét, és hamarosan a nők saját megtermékenyített petesejtjeit is beültetik az új méhekbe – jelentette be a Göteborgi Egyetem.
2014.01.14. Hírek

Rövidül a protézisműtétek várólistája Sopronban

Ötven várólistás beteg protézisműtétjének a finanszírozására kapott pénzt a Soproni Gyógyközpont traumatológiai osztálya. A csípő- és térdprotézis-beavatkozásokra 30 millió forint jut a kormányzati várólista-csökkentési programból – tájékoztatta az intézmény főigazgatója az MTI-t.
2014.01.14. Hírek

Fontos DNS-t azonosítottak

Az emberi genomnak a hasnyálmirigy génjei működését szabályozó információját azonosították tudósok, akik arra is rávilágítottak, hogy a mechanizmus rendellenessége összefügg a cukorbetegség és az anyagcsere más betegségeinek kialakulásával.
2014.01.14. Hírek

Helyben elkészíthető oltóanyag fejlesztésén dolgoznak

Igény szerint, a felhasználás helyszínén és bonyolult eszközök nélkül elkészíthető oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók. A nanorészecskék felhasználásával készülő új típusú vakcinát egereken már sikeresen tesztelték.
2014.01.13. Hírek

Több európai országban már influenza járvány van

Lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.
2014.01.13. Hírek