hírek

Elbukott az ígéretesnek tűnő Alzheimer-gyógyszer

A Roche Alzheimer-kór elleni gyógyszerjelöltje két gyógyszerkísérlet során sem bizonyult hatásosnak, az eredmények alapjánnem lassítja a demencia kialakulását. Így a rivális Biogen és az Eisai maradtak a memóriakárosító betegség kezelésének reménységei.
2022.11.17. Hírek

US News: kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek terén a világ 43. legjobbja a Semmelweis

A US News „Best Global Universities” 2023-as rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek területen a tavalyi eredményéhez képest 12 helyet lépett előre a Semmelweis Egyetem, így már a 43. pozícióban található. Az egyetem idén 9 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, a legtöbb területen hazai szinten az első helyen áll.
2022.11.16. Hírek

Különleges magyar felfedezés a rák ellen

A közelmúltban két rangos, nemzetközileg elismert folyóiratban jelent meg közlemény az Országos Onkológiai Intézetben működő Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium keretein belül végzett kutatási eredményekről. A legagresszívabb és rendkívül súlyos kimenetelű emlőtumor altípuson és hasnyálmirigykarcinómán végzett kutatások eredményei rávilágítottak a kén anyagcsere tumorbiológiai szerepére - erről számolt be az Országos Onkológiai Intézet.
2022.11.14. Hírek

Veszélyjelzést küldtek a házi gyerekorvosok

Olyan kevesen akarnak házi gyerekorvosok lenni, hogy veszélybe kerülhet a házi gyermekorvosi rendszer fennmaradása is - mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Évente emelkedik az üresen álló praxisok száma, jelenleg 150-ben nincs orvos, a legnagyobb orvoshiány Pest megyében van.
2022.11.14. Hírek

Távolról is segíthetnek a Parkinson-kóros betegeknek pécsi orvosok

A Parkinson-kór, a disztónia (kóros izom-összehúzódások által kiváltott akaratlan moz­gás) és a különböző eredetű remegések kezelésében nyújt segítséget egy új, Kelet-Közép-Európában először a pécsi klinikán alkalmazott, a beteg kezelését távolról lehetővé tevő megoldás - közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.
2022.11.11. Hírek