hírek

Kiterjesztik a koraszülötteknek adható RSV-oltást

Minden, a 32. hét előtt született koraszülött részesülhet az őket leginkább fenyegető vírusfertőzés, az RSV megelőzésére szolgáló oltóanyagból - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.
2013.11.13. Hírek

Ugyanazon embernek lehet több, különböző DNS-e

Scott Williams, genetika professzor (Geisel School of Medicine), két felfedezést tett: egy embernek különböző DNS mutációi lehetnek a szervezetében – a teste többi részétől eltérő génállományt alkotva, így egyetlen ember különböző genotípusokat testesít meg. A másik felfedezés: ugyanolyan genetikai mutációk egymással rokonságban nem álló emberekben is előfordulhatnak.
2013.11.12. Hírek

Az egyetemek együttműködését sürgeti a Semmelweis Egyetem rektora

Kis létszámú, elszigetelten dolgozó kutatócsoportok egyre kevésbé képesek nagyobb pályázatokon sikeresen szerepelni. Az együttműködés, a közös gondolkodás nemcsak az egyetemeken belül, hanem az intézmények között is elengedhetetlen - mondta Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora egy a napokban tartott tanácskozáson.
2013.11.12. Hírek

Már online is frissíthetik adataikat az orvosok

November 7-étől elektronikus úton is kitölthetik és ellenőrizhetik az egészségügyi dolgozók a működési nyilvántartásban szereplő adataikat, hogy azok naprakészek, teljes körűek és helyesek legyenek - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) MTI-vel.
2013.11.12. Hírek

Európára is átterjedhet a gyermekbénulás-vírus

Európára is átterjedhet a szíriai gyermekbénulás-járvány német szakemberek szerint, és a megelőzéséhez valószínűleg nem elegendő, ha kizárólag a közel-keleti országból érkező menekültek kapják meg a fertőző betegség elleni oltóanyagot.
2013.11.11. Hírek

Robbanásra kész az egészségügy időzített bombája

Bár összességében javul az európaiak egészsége, az egészségben fennálló egyenlőtlenségek romlanak - derül ki a WHO 53 országot lefedő jelentéséből, amely szerint a globális pénzügyi válság kedvezőtlenül érintette a régiót, a vártnál mélyebb és hosszabb kihatása volt, és rávilágított az országokon belül és az országok között fennálló erőteljes szociális és gazdasági egyenlőtlenségekre, írja a Napi Gazdaság.
2013.11.11. Hírek

Az agynak kulcsszerepe van a cukorbetegség kialakulásában

Dr. Michael W. Schwartz, a University of Washington in Seattle Diabétesz Centrumának igazgatója, azzal indítja a Nature-ben megjelent tanulmányt, hogy eredetileg is azt feltételezték az orvosok, hogy a normális glükóz anyagcsere fenntartásában fontos szerepet tölt be az agy.
2013.11.10. Hírek