hírek

Elhízást okozhat a bélbaktérium

Azoknak, akiknek a belében kevesebb a kulcsfontosságú „jó baktérium”, hajlamosabbak az elhízásra és az ezzel összefüggésben álló betegségekre, mint a diabétesz, a szívbetegségek és a koleszterinproblémák - írja a Fox News.
2013.10.22. Hírek

Csúcstalálkozót tartottak az egészségügyi ágazat volt és jelenlegi vezetői

Az önálló egészségügyi minisztérium visszaállítását, a hosszú távú konszenzuson alapuló egészségpolitika alaptörvénybe iktatását, a magánforrások bevonását, a kistérségi ellátás megerősítését - többek között ezeket a javaslatokat fogalmazták az egészségügy hatékony működtetéséhez az ágazat egykori vezetői egy budapesti konferencián.
2013.10.21. Hírek

Bőrsejtből porcsejt

Emberi bőrsejtből a porcsejtek jellegzetességeivel bíró sejtet állítottak elő a Kiotói Egyetem kutatói, ami a Plos One internetes tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint jelentősen gyorsabb, mintha őssejtet használtak volna.
2013.10.19. Hírek

Újabb egészségügyi törvénycsomag került a kormány elé

Újabb egészségügyi törvénycsomag került a kormány elé. A nyolc törvényt módosító tervezetben egyebek között egyértelművé tennék a betegjogi központ szerepét, megalapoznák az e-egészségügyi rendszer informatikai környezetét és módosítanák az új közforgalmú gyógyszertár létesítésére kiírt pályázati feltételeket is.
2013.10.18. Hírek

Astellas-díj – Média az orvosokért 2013

Idén hetedik alkalommal indult útjára az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat az Astellas Pharma, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Kórházszövetség és a négy hazai orvostudományi egyetem közös szervezésében, melynek a DRportal is a médiatámogatója.
2013.10.17. Hírek

Elképesztő hibákra derült fény a magyar kórházakban

Sokkoló sterilizálási viszonyok uralkodnak a BAZ megyei kórházban, ahol augusztusban nyolc koraszülött halt meg, egyelőre tisztázatlan okok miatt. Az újabb hárommilliárdos EU-s fejlesztésre pályázó, térségi vezető kórházban sok sebből vérzik a projekt előkészítése, s egészen megdöbbentőek a tervezett beruházások hiányosságai a többi 18, összesen 33,6 milliárd forint támogatásra pályázó egészségügyi intézményben is - írja a Napi Gazdaság.
2013.10.16. Hírek

Hálapénz: azonnali megoldás kell

Ahhoz, hogy a hálapénz-rendszert megszűnjön, mindenképpen emelni kell az orvosok alapbérét. Ehhez az orvosok jelenlegi keresetének körülbelül háromszorosára lenne szükség a szakma szerint – ismertette Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a szervezet és a Szinapszis Kft. közös kutatásának eredményeit.
2013.10.15. Hírek

Azonnali beavatkozást sürget a hálapénz problémájának megoldása

A Magyar Rezidens Szövetség a Hála-Pénz - Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól – Kampányának keretében a Szinapszis Kft. segítségével piackutatásokat kezdeményezett, amelyek célja, a hálapénzzel kapcsolatos objektív adatok és az orvosi, valamint össztársadalmi véleményének megismerése, majd az eredmények szakmapolitika, valamint média felé történő kommunikálása. Jelen sajtóanyag az orvosok és a felnőtt lakosság körében készült kutatások legfontosabb eredményeit összegzi.
2013.10.15. Hírek