hírek

Elkészült a műhasnyálmirigy

Hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpát fejlesztettek ausztrál kutatók, hogy megelőzzék az 1-es típusú cukorbetegeknél az életveszélyes rohamokat és a kómát.
2013.10.09. Hírek

Orvosi látlelet 2013

2013 tavaszán online kérdőíves módszer segítségével szólította meg a Magyar Orvosi Kamara teljes tagságát testi- lelki egészségükről, munkakörülményeikről, jövőbeni terveikről kérdezve őket. A kutatás tudományos értékelését a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi intézetének szakértői végezték.
2013.10.09. Hírek

Ez vár a magyar egészségügyre 2014-ben - íme, a kormány terve

Több pénzt, de több feladatot is kapnak a mentők 2014-ben. A költségvetés hétfőn benyújtott tervezetéből kiderül, az OMSZ-re bízzák többek között a sürgősségi ügyeleti ellátás irányítását és a központi ágynyilvántartó funkciót is az egész országra kiterjedően. A struktúraátalakítás még tart, a külföldi ellátások térítésére jelképes összeget szántak - írja a Napi Gazdaság.
2013.10.08. Hírek

Az intenzíven kezelt betegek egy évig is zavartak lehetnek

Az intenzív osztályon kezelt súlyos betegek – függetlenül attól, mivel kezelték őket – igen gyakran kognitív deficittel hagyják el a kórházat: olyan tünetekkel, mint a súlyos agyi traumán átesettek vagy az enyhe Alzheimer-kórosok. Ez az állapot egy évig is eltarthat – a Vanderbilt Egyetem kutatói szerint.
2013.10.08. Hírek

Lehet, hogy a "jó" koleszterin sem olyan jó

Egy, az egész világ vezető genetikusainak részvételével létrejött csoport – a Global Lipids Genetics Consortium – feldolgozta több, mint 188 000 ember génjeit, a világ sok országából.
2013.10.08. Hírek

Kiosztották az orvosi Nobel-díjat

A sejt szállítórendszerének szabályozásával kapcsolatos felfedezésekért az amerikai James Rothman és Randy Scheckman, valamint a német Thomas Südhof kapta megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a svéd Karolinska Intézetben Stockholmban.
2013.10.07. Hírek

Orvosi Nobel a DNS-metilációért, az autofágiáért vagy egy rákgénért?

A DNS-metiláció, az autofágia, valamint egy rákgén kutatása területén elért eredményeket nevezte az idei orvosi-élettani Nobel-díj legfőbb esélyesének hagyományosan minden évben közzétett elemzésében a Reuters Thomson médiavállalat, amely az elmúlt években csaknem 30 esetben jelezte előre helyesen a tudományos kategóriák kitüntetettjeit.
2013.10.07. Hírek

Várólisták: az első hónapokban csak figyelmeztetik a kórházakat

Szeptembertől új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat, a listán szereplő és az ellátott betegek adatait havonta összevetik, hogy minél pontosabbak legyenek a várólisták - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az MTI-vel
2013.10.03. Hírek