hírek

Vérvizsgálattal megjósolható a tüdőrák?

Egy olyan vérvizsgálat, amely a nem kissejtes tüdőrákos pácienseknél jelentkező enzim után kutat, olcsóbb és megbízhatóbb módja lehetne az egyik vezető halálok időben történő felfedezésének - írja a Los Angeles Times.
2013.10.03. Hírek

„Megérkeztünk Európába”

Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen az Eurotransplanthoz való végleges csatlakozás óta eltelt három hónapban – erről számolt be Dr. Langer Róbert, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója a Transzplantációs Centrum nyilvános ülésén, melyen a szervátültetésben érintett szakmák képviselői mellett részt vett az egyetem vezetősége is.
2013.10.02. Hírek

13 kérdéses gyógyszer

2013. tavaszán a Food & Drug Administration (FDA) számos új gyógyszer jóváhagyását jelentette be. 13 gyógyszer jóváhagyása azonban függőben maradt. Lássuk hát melyek ezek a gyógyszerek, milyen terápiás célt szolgálnak, és mit gondolnak az elemzők a kérdéses gyógyszerek jóváhagyási esélyeiről.
2013.10.02. Hírek

Otthoni szakápolás – változtatásért kiáltanak a szolgáltatók

Jelenleg az egynapos beavatkozással végzett sebészeti ellátások után a beteg nem vehet igénybe OEP által finanszírozott otthoni szakápolást. Az ezzel foglalkozó szolgálatok szakmai felkészültségükkel rendelkezésre állnak, hogy az egynapos sebészeti beavatkozásokat követően a beteget az otthonában ellássák vagy intézménybe irányítsák. Ez növelné a betegbiztonságot – mondta kérdésünkre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke.
2013.10.01. Hírek

Egyetemi partnerséget élvez a hetedik Astellas-díj – Az év orvosa pályázat

Új fővédnökkel, számos újdonsággal és kibővült mentorkörrel indul útjára az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat. A hazai egészségügyben tevékenykedő, kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményt nyújtó orvosok, valamint a példaértékű orvos-beteg kapcsolatok felkutatását és nyilvánosság előtti bemutatását célzó kezdeményezéshez – az Astellas Pharma és a MOTESZ mellé – idén a Magyar Kórházszövetség és a négy orvosképző egyetem is csatlakozott.
2013.10.01. Hírek

A pontos várólisták kialakítása a cél

Szeptembertől új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat, a listán szereplő és az ellátott betegek adatait havonta összevetik, hogy minél pontosabbak legyenek a várólisták - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.
2013.10.01. Hírek

Magas vérnyomás: itt az új eszköz

A centrális vérnyomás mérésére szolgáló új eszközt fejlesztenek ausztrál kutatók: a műszer segítségével pontosan meghatározható a magas vérnyomással küzdő páciensek számára szükséges megfelelő gyógyszermennyiség.
2013.09.29. Hírek