hírek

Az egészségügyi szakemberhiányra hatásos válasz lehet a digitalizáció

Elavultak a hagyományos modellek az egészségügyben. Alapjaiban alakulhat át a diagnosztikai ellátás, de a gyógyszergyártás hatékonysága is jelentősen növelhető a mesterséges intelligenciának köszönhetően. A digitalizáció jelentette kihívásokról, buktatókról és megoldandó feladatokról lesz szó 2022. november 22-én, a 3. Digital Health Summiton.
2022.11.02. Hírek

Dajkasejtek az agyban

Az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Dénes Ádám vezette Lendület Neuroimmunológia Kutatócsoportja elsőként írta le a mikroglia sejtek és a fejlődő idegsej­tek sejtteste közötti közvetlen kapcsolatot.
2022.11.01. Hírek

Új gyógyszer gyógyíthatja a májat

Állatkísérletekben biztató eredményt hozott egy fehérje aktiválása, amely képes regenerálni a súlyosan károsodott májat. Olyan esetekben is, amikor eddig csak az átültetés segített.
2022.10.31. Hírek

Új étrend-kiegészítő az inkontinencia kezelésében

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai egy cég kutatóival közösen olyan étrend-kiegészítőt fejlesztettek ki, amely több százezer, vizeletinkontinenciával vagy vizelettartási zavarral küzdő nőnek jelenthet segítséget.
2022.10.28. Hírek

Egészségtudatos étrenddel elkerülhető a változókori hízás és csontritkulás

Ha a hölgyek tudatosan készülnek arra, hogy a menopauza időszakában milyen testi-lelki változások mennek végbe a szervezetben, a kellemetlen változókori tünetek is könnyebben átvészelhetők. A hormonrendszer felborulása ugyanis változatos tüneteket okozhat a hőhullámoktól a hangulati ingadozásokon át a csökkenő csontsűrűségig, emellett súlygyarapodással is járhat, ha az érintettek nem változtatnak étkezési szokásaikon és korábbi életvitelükön.
2022.10.27. Hírek