hírek

Hálapénz: elfogadható, ha nem, büntetik

Miközben a július elsején életbe lépett új Btk. alapján már nem kettő, hanem három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki „tevékenységével kapcsolatban” elfogadja a hálapénzt, a Munka törvénykönyve korábban szabad kezet adott a kórházvezetőnek abban a tekintetben, hogy megtilthatja vagy engedélyezheti a paraszolvencia elfogadását.
2013.07.09. Hírek

Az inzulinnak szerepe van a szoptatás sikerében

Az emberi emlőmirigyek nagyon érzékennyé válnak az inzulinra a laktáció (tejelválasztás) ideje alatt. Amerikai tudósok (Cincinnati Children’s Hospital Medical Center) képet adnak arról, miért van ez így, hogyan kapcsolnak be egyes gének az emberi emlőmirigyben a laktáció folyamán.
2013.07.08. Hírek

A rendőrség is beszáll a gyógyszerhamisítás elleni küzdelembe

Az új Btk. hatálybalépésével, 2013. július 1-től nőtt a gyógyszerhamisítás elleni fellépés eszköztára: önálló tényállás, az egészségügyi termék hamisítása fedi le ezt a bűncselekménytípust. A nyomozás rendőrségi hatáskörbe tartozik, ezért az ORFK a hónap elején konferenciát rendezett Teve utcai székházában.
2013.07.07. Hírek

Sejten belüli filmet készítettek

Német mikrobiológusok a belső molekuláris anyagcsere folyamatát vizsgálták. Eközben sikerült rövid filmet is forgatni a sejten belül. A folyamat összetevőinek vizsgálatához kémiai szondát és nagyfelbontású, fluoreszkáló mikroszkópot használtak. A tudósok a berlini Leibniz Molekuláris Gyógyszerészeti Intézetéből, a Berlini Szabadegyetemről és a Berlini Egyetemi Klinikáról érkeztek, a csoportot Volker Haucke vezette.
2013.07.05. Hírek

Megbukhat a hálapénz elleni harc

Hiába a törvényi szabályozás, továbbra is marad a skizofrén helyzet a magyar egészségügyi rendszert mérgező hálapénz ügyében. Miközben köztudott, hogy a paraszolvencia mindenkinek rossz, főigazgatói engedélyezéssel el lehet tenni a borítékot - írja a Magyar Nemzet.
2013.07.05. Hírek

Emberközpontú egészségpolitikát! - Látlelet 2013

"Magyarországon az egészségügyi ellátórendszer helyzetét, a betegellátás színvonalát és biztonságát alapvetően az elmúlt évtizedek szinte folyamatos belpolitikai mellőzöttsége, alulfinanszírozottsága határozza meg. A szakmai és tudományos szervezetek – így a Magyar Orvosi Kamara is – mindhiába fogalmazták meg tényeken alapuló kifogásaikat és aggodalmaikat, tettek sorozatos javaslatokat, azok érdemben hatástalanok, az ágazat pedig háttérbeszorított maradt." A Magyar Orvosi Kamara közleménye.
2013.07.05. Hírek

Jelentős megtakarítást eredményez a kórházaknak az országos gyógyszerközbeszerzés első eljárása

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által kiírt első nyílt beszerzési eljárásának köszönhetően – 11 hatóanyag tekintetében – a nagykereskedelmi árhoz képest közel 1,5 milliárd forint árelőnnyel tudják a kórházak a gyógyszereket beszerezni a jövőben. Emellett az eddigi beszerzések legelőnyösebb árához képest is közel 200 millió forintos megtakarítás valósul meg ezen gyógyszereknél.
2013.07.04. Hírek

Már a munkahelyen is számít az egészség

A hazai munkavállalók 92%-a szerint a munkaadónak kötelessége (lenne) a munkavállalók egészségére gondolnia – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss, közel 400 munkavállaló megkérdezésével végzett kutatásból.
2013.07.04. Hírek

Alapellátási modellprogram indul négy hátrányos régióban

Egészségügyi alapellátás-fejlesztési modellprogram indul a svájci-magyar együttműködési program keretében. A 3,7 milliárd forint összegű támogatás célja négy magyarországi hátrányos helyzetű kistérség alapellátásának átalakítása és bővítése.
2013.07.04. Hírek