hírek

Komoly áttörést értek el két AIDS-betegnél

Hónapokkal az gyógyszeres kezelés leállítása után sem mutattak ki HIV-vírust két HIV-fertőzött férfi vérében. Arról még túl korai beszélni, hogy a két páciens meggyógyult, de a kutatók bátorítónak találják a fejleményeket.
2013.07.04. Hírek

Az egészségügy nem "pénztemető"

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetősége szerint halaszthatatlan az egészségügyi életpályamodell bevezetése. Éger István, a kamara elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján ismertette a köztestület területi szervezeteinek megállapításait, amelyek foglalkoznak a béremeléssel, az öregedő orvostársadalom helyzetével, és az utánpótlás hiányosságaival is.
2013.07.03. Hírek

A betegek fizetik az orvosi túlmunkát

Hiába a 60 milliárdos erőfeszítés, az orvosok és az ápolók jelentős része a béremelés ellenére is a külföldet választja, a magyar kórházakban komoly gondokat okozó szakemberhiány évről évre súlyosbodik. Egy hétfőtől életbe lépett, a betegek biztonságára figyelő miniszteri rendelet tovább növeli a fiatal és idősebb orvosok közti feszültségeket. Közben a kórházakat államosító kormány elsumákolta a színvonal emelését célzó előírások betartását - írja a hvg.hu.
2013.07.02. Hírek

"Hálát a betegtől, pénzt az államtól"

Megállapodást írt alá a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) és az ország négy egyetemén működő orvostudományi kar hallgatói önkormányzata hétfőn Budapesten. A dokumentum aláírói kinyilvánították, hogy együttműködnek a graduális és a posztgraduális orvosképzés minőségének javításáért.
2013.07.02. Hírek

A rák és a cukorbaj az új pestis

Táplálkozás és nem fertőző betegségek címmel tart miniszteri konferenciát Bécsben július 4-5-én az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Bár az emberiséget történetének legnagyobb részében járványok fenyegették, ma a nem fertőző, krónikus betegségek törnek előre.
2013.07.02. Hírek

Az egyik legnagyobb siker a vaklicit

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyik legnagyobb sikere a vaklicitnek elnevezett gyógyszerárképző eljárás bevezetése volt - mondta az OEP főigazgatója pénteken Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban tartott sajtótájékoztatóján.
2013.07.01. Hírek

A gyógyszer okozta májkárosodás egyre gyakoribb

Több a gyógyszer okozta májkárosodás, mint eddig bármikor, írja a Gastroenterology című folyóiratban egy izlandi kutató. Ezt a típusú betegséget a receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszerek használata okozza, és sajnos, nehéz megjósolni azt, hogy bekövetkezik, továbbá diagnosztizálni és kezelni, ha már bekövetkezett.
2013.07.01. Hírek

Július 1: munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozóknak

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére 2011. óta július elseje, Semmelweis Ignác születésének napja, munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára, így ezen a napon a munkaszüneti napoknak megfelelően működik a betegellátás az egészségügyi intézményekben.
2013.06.30. Hírek