hírek

Vakcinával fordítható vissza az 1-es típusú diabétesz

Elképzelhető, hogy az 1-es típusú cukorbetegség visszafordítható azáltal, hogy az immunrendszert egy vakcina segítségével 'megtanítják' arra, hogy ne támadjon saját maga ellen - mutattak rá a kutatók egy elsődleges tanulmányban, amelyről a BBC számol be. A betegség során ugyanis az immunrendszer elpusztítja azon sejtjeit, amely inzulint termel.
2013.06.30. Hírek

Páneurópai összefogás a gyógyszerhamisítás ellen

A hamis gyógyszerek gyártása és kereskedelme jelentős veszélyt jelent az európai közegészségügyre, ezért 2013. június 26-28. között a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontja az Europollal közösen nemzetközi konferenciát rendez a spanyol Alicantéban.
2013.06.29. Hírek

Nem rongálja a memóriát a korai menopauzás hormonpótlás

A menopauza elején, általában az ötvenedik év környékén adott hormonpótlás nem segíti és nem is károsítja az agyműködést, mint ahogy azt eddig gondolták – állapítja meg egy új tanulmány. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az 50-55 éves nők, akik ösztrogén- vagy ösztrogén- és progeszteronpótlást kaptak, ugyanolyan jól teljesítettek a memóriavizsgán, mint akik placebót szedtek.
2013.06.29. Hírek

Megvannak az idei év Astellas-díjas egészségügyi szakdolgozói!

A négy legnagyobb, egészségügyi szakdolgozó képzésben érintett hazai egyetem, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Hospice Alapítvány, valamint az Országos Mentőszolgálat képviselőiből álló, kilenctagú bíráló testület közös értékelésével, majd a díjak és egyéb elismerések odaítélésével zárult a 2013-as Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója pályázat.
2013.06.27. Hírek

A többség nem tartja korrupciónak a hálapénzt

A bukarestiek több mint 70 százaléka szerint nem minősül korrupciónak, ha egy páciens pénzt vagy ajándékot ad orvosának hálája jeléül - derült ki a román közigazgatási és politikatudományi intézet (SNSPA) szociológusainak felméréséből, amelyet szerdán közölt a liberális hátterű Adevarul című lap.
2013.06.27. Hírek

Megszűnik Telkiben a magánkórház

Eladta Telkiben a kórház épületét, és megszünteti száz ágyas fekvőbeteg-ellátását a Telki Kórház Kft. - tájékoztatta közleményében az intézmény szerdán az MTI-t. A Pest megyei faluban az egész kórház bezár július 10-ével, így a járóbeteg-rendelések és az ambuláns ellátások is megszűnnek.
2013.06.27. Hírek

Jelentős változások az egészségügyben

Elfogadta a parlament az újabb egészségügyi salátatörvényt, mely egyebek mellett megteremti az ágazatban folytatódó béremelés alapját, valamint a patikaalap és az országos implantátum regiszter létrehozásának, a gyermekápolási táppénz kiterjesztésének, továbbá a még gazdasági társaságként működő fekvőbeteg ellátó intézmények állami kezelésbe vételének a biztosítékát is.
2013.06.26. Hírek

Feleannyian betegállományban

Hét év alatt felére esett a betegállományban lévők száma. Ezzel együtt arányaiban majdnem ötven százalékkal csökkentek az egészségbiztosító táppénzkiadásai is. A munkahelyféltés mellett ennek leginkább a táppénzszabályok fokozatos szigorítása az oka - írja a >Világgazdaság.
2013.06.26. Hírek