hírek

Mindenkinek joga, hogy megfelelő táplálékhoz és dietetikai ellátáshoz jusson

Ma tartotta Budapesten éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét pedig abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt.
2022.10.24. Hírek

Befejeződött a skill-laborhálózat létrehozása az egészségügyben

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségben országos skill-laborhálózatot hoztak létre: a három egyetemi központban és a tizenhat megyei oktatókórházi laborban lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások gyakorlati oktatása szimulációs környezetben - hangzott el a beruházás projektzáró rendezvényén csütörtökön Debrecenben.
2022.10.24. Hírek

500 millió megbetegedést lehetne megakadályozni 2030-ig, ha az emberek többet sportolnának a WHO szerint

Világszerte csaknem 500 millió új diabéteszes, daganatos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedést lehetne megakadályozni 2030-ig, ha az országok kormányai többet tennének az emberek rendszeres testmozgásának előmozdításáért - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberek fizikai aktivitásáról készített első globális jelentésében.
2022.10.20. Hírek

Nemzetközi elismerést kapott a debreceni Sebészeti Klinika

A Mellkassebészek Európai Társasága a legmegbízhatóbb együttműködő partnerének választotta a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Részlegét. Az erről szóló tanúsítványt a napokban vették át a klinika vezetői.
2022.10.20. Hírek

Uniós forrásból elkészült a hematológiai intézet sejtterápiás központja

Elkészült a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet sejtterápiás központja; az európai uniós támogatással megvalósuló programmal elindulhat a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, ami az egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lesz eredményes.
2022.10.20. Hírek

Novemberben tartják a 30. Semmelweis Szimpóziumot

Idén két kerek évforduló is kötődik az évente megrendezett Semmelweis Szimpóziumhoz: egyrészt az egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos rendezvénye ebben az évben ünnepli indulásának 30. évfordulóját, másrészt idén 40 éves az intézményben folyó nemzetközi képzés – a szimpózium ezáltal a Semmelweis International 40 rendezvénysorozat része.
2022.10.19. Hírek