hírek

Szívbetegségekre is jók az antidepresszánsok?

Néhány antidepresszáns segít megelőzni a súlyos stresszel összefüggésben lévő mentális stressz által kiváltott miokardiális ischaemia szívbetegség kialakulását is - állapította meg egy új tanulmány, amelyről a Health Day számolt be.
2013.05.26. Hírek

Az asztma összefügg az alvási apnoe-val

Az asztmás betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki alvási apnoe. A Wisconsin Egyetem kutatása szerint az asztmások körében 41 százalékos az alvási apnoe előfordulása, míg az asztmával nem küzdőknél ez az arány kevesebb, 29 százalékos - írja a Medpage Today.
2013.05.25. Hírek

Kiemelt kutatóhely lett a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem elnyerte a Quintiles amerikai kutatásszervező cég kiemelt kutatóhely pozícióját, úgynevezett Prime Site lett. Dr. Szél Ágoston rektor, és Kaye Hallett alelnök aláírta azt az együttműködési megállapodást, mellyel a Semmelweis Egyetem részesévé vált a jelenleg világszerte 16 kutató bázist összefogó csapatnak , és így az 5 amerikai, 2 angol, 1 francia, 1 lengyel, 1 orosz, 1 ukrán, 1 dél-koreai,1 dél-afrikai , 1 malajziai, és 1 tajvani intézmény mellett folytathatja a munkát.
2013.05.24. Hírek

A háziorvosok a béremelés "vesztesei"

Az alapellátás az egészségügyi béremelés vesztese - írja a Népszabadság. A mintegy 30 milliárd forintos béremelésből ugyanis alig több mint 6 milliárd forint juthat a háziorvosoknak és a védőnőknek.
2013.05.24. Hírek

Elképesztő adósságokat görgetnek a kórházak

Április végén a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása 50,6 milliárd forint volt, ebből a korábban nonprofit kft.-ként működő kórházaké 15,2 milliárd forintot tett ki - közölte a Magyar Államkincstár (MÁK).
2013.05.23. Hírek

Halottakon gyakorló agysebészek

Képzeljünk el egy almát, amit belülről kell „meghámozni", vagyis szépen apránként kiemelgetni a belsejét úgy, hogy a héja ne sérüljön. Hogyan menne ez elsőre? Az agysebészeknek sokszor ehhez hasonló műveletet kell elvégezniük az agy mélyén fekvő daganatok eltávolításánál. Ám lehet ezt gyakorolni, erre szolgál egy új magyar módszer.
2013.05.22. Hírek