hírek

Újból csúcson az orvoselvándorlás

Hat év után ismét "csúcsot döntött" a romániai orvosok elvándorlása, miután az idén az első három hónapban már 580-an mentek külföldre, további 250 orvos kérvényezte a távozáshoz szükséges dokumentumokat - derült ki csütörtökön Vasile Astarastoaénak, a román orvosi kamara elnökének nyilatkozatából.
2013.05.17. Hírek

Keveset árulnak el a mellékhatásokról

A Journal of General Internal Medicine áprilisi online kiadásában ismertetett tanulmány eredménye szerint a gyógyszercégek kereskedelmi képviselői a látogatásaik során vajmi keveset árulnak el az általuk ajánlott készítmények nemkívánatos hatásairól.
2013.05.16. Hírek

Cél a hálapénzek megszűntetése

A hálapénz-rendszer ellen küzd majd a Magyar Rezidens Szövetség új vezetése, ennek érdekében először kérdőíveken fogják felmérni a hálapénz megítélését – mondta el Dénes Tamás, a szövetség új elnöke újságíróknak.
2013.05.16. Hírek

Képzettebb beteg = sikeresebb terápia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nemzetközi Hipertónia Liga kezdeményezésére minden év május 17.-én tartja a magasvérnyomás világnapját. A Magyar Hypertonia Társaság ennek apropóján az idei évben a magasvérnyomás hosszú távú veszélyeit helyezi előtérbe, hangsúlyozva a megfelelő és rendszeres gyógyszeres kezelés mellett az életmódbeli szokások jelentőségét is.
2013.05.16. Hírek

Új kórokozók – Új kihívások

A globalizáció és a klímaváltozás is szerepet játszik abban, hogy olyan új kórokozók jelennek meg hazánkban, amelyek korábban nem jelentettek veszélyt Magyarországon.
2013.05.15. Hírek

Miért nem segít az edzés a depressziósokon?

A kísérletek azt mutatják, hogy a mókuskerékben szaladgáló egérnek szaporodnak az idegsejtek az agyában, mégpedig a hippokampuszban, amely a tanulásért és a memóriáért felelős - írja a fuggetlen.hu.
2013.05.15. Hírek

Igen az egészségügyi salátatörvényre

Általános vitára alkalmasnak találta a parlament egészségügyi bizottsága keddi ülésén azt a salátatörvényt, amely rendezi egyebek között az idei béremelést, az implantátum-regiszter létrehozását, a határokon átnyúló egészségügyi ellátást, vagy megteremti annak lehetőségét, hogy a magánorvosok rákszűrési adatai egy központi nyilvántartásba kerüljenek.
2013.05.15. Hírek

A betegek már a neten vannak

Gyógyítás a világhálón: megtört az orvosok ellenállása az „e-páciensekkel” szemben. Egy fiatal magyar orvos, akit csak dr.Twitterként emlegetnek, már Amerikában is tanítja orvosoknak a digitális kommunikációt és ismeretszerzést - írja a Népszabadság.
2013.05.15. Hírek

Milliárdok külföldi gyógyulásra

Évről évre milliárdokat fizet ki az egészségbiztosító magyar betegek európai gyógykezelésére. A más uniós államból érkezők biztosítóinak is kell fizetniük az itteni ellátásért, ám összességében lényegesen kevesebbet - írja a Világgazdaság.
2013.05.15. Hírek