hírek

Európában terjed az új halálos vírus

Valószínűleg emberről emberre is terjed az az új koronavírus, amelyet az atípusos tüdőgyulladást (SARS) okozó tíz évvel ezelőtt terjedő kórokozóhoz hasonlítanak. Európában Franciaországban és Nagy-Britanniában csapott le a betegség - írja a Napi Gazdaság.
2013.05.14. Hírek

Kérdezi kezelőorvosa és gyógyszerésze?

A magyarok nem éppen rózsás egészségügyi állapotán javítana a szakállamtitkárság bő egy hónapja bevezetett intézkedése, amely új eszközt ad a gyógyszerészek kezébe, hogy kiszűrjék: szedik-e a krónikus betegek a gyógyszereiket, és nem szednek-e összevissza mindenféle, egymás hatását gyengítő szert. A Heti Válasz Online látleletéből kiderül: a papíron jó elképzelésnek látszó módosítás a gyakorlatban nem igazán működik. Egyelőre.
2013.05.14. Hírek

Miért hiperérzékenyek a rákos sejtek az éheztetésre?

A University of Colorado Boulder professzora, Min Han beszámol arról, hogy teamje egy tumor osztódást gátló gént vizsgált (Retinoblastoma 1-t vagy Rb-t), az érdekelte őket, hogyan viselkedik az éhezés körülményei között - írja a fuggetlen.hu
2013.05.13. Hírek

Megkezdi munkáját az országos vezető ápoló

A Semmelweis Terv egyik prioritása az egészségügyi szolgáltatások minőségének kérdése, az, hogy az ellátások során biztonságos, megfelelő, időszerű és eredményes, a betegek elégedettségét szolgáló betegellátás valósuljon meg. Ez az egészségpolitikai célkitűzés az ápolók nélkül nem érhető el.
2013.05.13. Hírek

Kiadták az idei Markusovszky Lajos-emlékérmet

A Markusovszky Lajos Alapítvány Kuratóriuma és az Orvosi Hetilap Szerkesztőbizottsága az Orvosi Hetilap érdekében kifejtett munkájáért 2013-ban a „Markusovszky Lajos-emlékérem” kitüntetést Fülesdi Béla egyetemi tanárnak ítélte. A díjat a Markusovszky Alapítvány elnöke, Lampé László professzor és az Orvosi Hetilap főszerkesztője, Rácz Károly professzor adták át.
2013.05.13. Hírek

A 2014-es uniós ciklus vesztese az egészségügy?

Az egészségügyi kiadások mindössze 6 százalékát fordítjuk Magyarországon diagnosztikára, miközben a szorosan vett terápiás döntéshozatalt 60 százalékban határozza meg. Indokolt tehát a diagnosztika és a terápia szorosabbá tétele - hangzott el pénteken a Figyelő Medicina Egészségügyi Konferencián.
2013.05.13. Hírek

Hamis botoxra figyelmeztet az FDA

Szépészeti klinikáknak szóló figyelmeztetést adott ki az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) hamis botox injekciók piaci jelenléte miatt.
2013.05.12. Hírek

Genetikai teszt segítheti a prosztatarák kezelését

Egy új genetikai teszt hatékonyan felméri a prosztatarák agresszivitásának mértékét, így segíthet az orvosoknak eldönteni, hogy azonnali műtéti beavatkozásra van-e szükség vagy csak folyamatos megfigyelésre - írja a boston.com.
2013.05.11. Hírek

A gyógyszeripart hajthatja az idősödő társadalom

A pénzügyi válság és a gazdasági recesszió ellenére a globális gyógyszerszektor az elmúlt 10 évben közel duplájára növelte dollárban számolt árbevételét és még a legnehezebb években is növekedést tudott felmutatni.
2013.05.11. Hírek

Általános sztrájk a hamis gyógyszerek ellen

Az egészségügyi dolgozók képviseletének, valamint a gyógyszeripar szereplőinek felhívására általános sztrájkot tartottak az indiai Kasmír régióban, hogy ezzel tiltakozzanak az egészségügyi ellátás hiányosságai, különös tekintettel az ellátás során használt hamisított gyógyszerek ellen. Egy áprilisi kormányzati jelentés szerint ugyanis hatóanyag nélküli, hamisított gyógyszerek kerültek be nagy mennyiségben a helyi kórházak ellátórendszerébe.
2013.05.11. Hírek