hírek

Vakcina herpesz ellen? - a kutatók felfedezték a fertőzés elleni immunsejteket

A herpesz az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, s emellett az egyik legfrusztrálóbb. A szájon és a nemi szerveken megjelenő időszakos hólyagokra egyelőre nincs megfelelő kezelés, csupán olyan antivirális gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek lerövidíthetik a fertőzés látható jeleit. A kutatók mostani felfedezése azonban új utakat nyithat az orvoslásban - írja a Fox News.
2013.05.10. Hírek

29,8 milliárd jut az idei béremelésre

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint 29,8 milliárd forint jut idén az egészségügyi ágazatban dolgozók béremelésére - erről az elnök a Figyelő XXVI. Medicina konferenciáján beszélt csütörtökön Budapesten.
2013.05.10. Hírek

Jelentős fejlesztés kezdődött a szegedi pszichiátriai klinikán

Uniós támogatással jelentős fejlesztés kezdődött a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikáján, a 673 millió forintból megvalósuló beruházás révén 2014 őszére egy épületbe kerülhetnek az intézmény betegellátó egységei - mondta Mészáros Tamás professzor csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.
2013.05.10. Hírek

A diagnosztikai hibák a leggyakoribb orvosi tévedések

Egy amerikai felmérés szerint az orvosi műhibák között a téves diagnózis fordul elő leggyakrabban, és sok esetben okoz maradandó károsodást, sőt halált is. David Newman-Toker, a Johns Hopkins Egyetem neurológia professzora 25 év adatainak áttekintésével elemezte a témát, és próbálta felvázolni a probléma lehetséges okait és megoldásait.
2013.05.10. Hírek

Fel kell készülni a trópusi betegségek megjelenésére

A kontinensen leginkább Közép- és Kelet-Európát érintő éghajlatváltozás miatt a következő években, évtizedekben nem csupán a szélsőséges időjárás okozta megbetegedések és halálozások száma nő majd, de olyan fertőző betegségek is megjelenhetnek, amelyek eddig csak a trópusokon vagy Dél-Európában voltak ismertek - írja a Világgazdaság.
2013.05.09. Hírek

Sikeres küzdelem a stroke ellen

E betegségek kezelésének OEP finanszírozási rendszere megfelelő és jól szervezett. Ám néhány jelentős probléma nehezíti meg a minél hatékonyabb ellátást. Kevés a szakember, ezért a súlyponti kórházak ellátó rendszerének koncepciója ebben a betegségcsoportban nem alkalmazható.
2013.05.08. Hírek

A gyártói aktivitások további csökkenését jósolják az orvosok

Látványosan visszaestek a gyártói promóciós aktivitások az elmúlt két évben, és 2011-hez képest – házi- és szakorvosi körben egyaránt – jelentősen nőtt azok aránya, akik még további csökkenésre számítanak – derült ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából, melyet a cég a DRportal.hu zárt orvos szakmai portál együttműködésével készített.
2013.05.08. Hírek