hírek

Ezt kell tudni a kontrasztanyagokról!

Tudta, hogy a vizet is használják kontrasztanyagként és a jódra önmagában senki sem érzékeny? Tények és tévhitek a képalkotó diagnosztikában használt kontrasztanyagokkal kapcsolatban.
2022.10.10. Hírek

Világszínvonalú eljárás a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján elvégezték az első két orbitális atherectomiát súlyosan meszes koszorúér szűkületben. Az eljárással hatékonyan eltávolítható a koszorúérben kialakult kemény meszes lerakódás, a szűkület sikeresen tágítható és stentelhető. A módszer Magyarországon még újdonságnak számít.
2022.10.10. Hírek

Megérkezett az első majomhimlő-gyorsteszt

Három különböző gyártó professzionális majomhimlő antigén tesztjéből rendelt kísérleti mennyiséget egy hazai forgalmazó, amit egyelőre egészségügyi intézmények próbálhatnak majd ki.
2022.10.07. Hírek

Robotasszisztált műtétek az Urológiai Klinikán

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikán végeztek robotasszisztált vesekő-eltávolítást. Az egyetem szakemberei a napokban hat sikeres operációt hajtottak végre a francia fejlesztésű ILY robot vezérelt ureterorenoszkópiával. A robotasszisztált technikával a műtét a nehezebb, bonyolultabb eseteknél is precízen és biztonságosan elvégezhető.
2022.10.07. Hírek

Rendkívül széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat

Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek annak kapcsán, hogy a klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat.
2022.10.07. Hírek

Szóbeli felvételi is lesz a Semmelweisen 2024-től

A Semmelweis Egyetem felvételi rendszerét is több szempontból módosítja a Magyar Közlönyben 2022. szeptember 7-én megjelent rendelet, mely 2024-től ad nagyobb szabadságot az egyetemeknek arra, hogy meghatározzák, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen további teljesítmények számítanak majd bele a felvételin elérhető 500 pontba.
2022.10.05. Hírek