hírek

Agyi rendellenesség jele lehet a migrén?

Világszerte több mint háromszázmillió ember szenved migréntől, vagyis intezív, lüktető fejfájástól, amely gyakran párosul fény-érzékenységgel, hányingerrel. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a migrén gyakran együtt jár az agykéreg bizonyos régiójának sorvadásával - írja a Fox News.
2013.03.30. Hírek

Előrelépés a betegbiztonság, gyógyszerbiztonság területén

A betegek gyógyszerellátás biztonságának javítása érdekében az egészségügyi adatvédelmi törvény 2013. április 1-től életbe lépő módosítása biztosítja, hogy a gyógyszerész - amennyiben ezt a beteg nem tiltotta meg, illetve ha a beteg a gyógyszereket maga részére váltja ki a gyógyszertárban – a gyógyszerkiadás során megismerheti a beteg korábbi 1 évre vonatkozó vényköteles gyógyszerelési adatait, azaz a kiváltott gyógyszer nevét, mennyiségét, idejét. Ugyanakkor a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a mentális és viselkedészavarok kezelésére szolgáló gyógyszerekre vonatkozóan a gyógyszerész nem jogosult az adatok megtekintésére.
2013.03.29. Hírek

Társadalmi egyeztetés alatt van a készülő új nemzeti drogstratégia

Társadalmi és szakmai egyeztetés alatt van a készülő új nemzeti drogstratégia, amelynek szakmai-tartalmi elemei alapvetően nem változnak a 2009-ben elfogadott stratégiához képest, viszont a hangsúlyok és prioritások megváltoznak benne - közölte Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságügyi főosztályának vezetője.
2013.03.29. Hírek

Egyetemi kórházak alakulnak Csehországban

Kilenc önálló, az államtól független egyetemi kórház alakul 2014. január 1-jétől Csehországban a kórházi rendszer átalakítása során - jelentette be Martin Plísek, a cseh egészségügyi miniszter helyettese.
2013.03.29. Hírek

Magyarországon sikerült visszaszorítani a tbc-s megbetegedéseket

Magyarországon sikerült a tuberkulózisos megbetegedések számát csökkenteni, az európai régióban azonban 78 ezer új beteget regisztrálnak évente - ismertette az adatokat Masoud Dara, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője egy a témában rendezett konferencián szerdán Budapesten.
2013.03.28. Hírek