hírek

Újabb sikeres műszívbeültetés Magyarországon

Újabb három sikeres szívműtétet hajtottak végre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Az egyik műtét jelentősége az volt, hogy Magyarországon először ültettek be hordozható műszívet gyerekbe - ismertette Ofner Péter főigazgató.
2013.02.20. Hírek

Mégsem okoz rákot a mesterséges megtermékenyítés

Megnyugtató hír azoknak a nőknek, akik termékenységi kezelést kapnak, hogy az IVF úton történő megtermékenyítés nem növeli a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedések, a mellrák, valamint a méhnyak-és a petefészekrák kialakulásának kockázatát - mutatott rá egy új tanulmány, amelyről az Orientpress Hírügynökség számolt be.
2013.02.19. Hírek

Kórházak gyógyszer nélkül

Az ellátórendszer továbbra is "darabokban" van, sok helyen olyan alacsony a kórházak költségvetése, hogy a szükséges gyógyszereket sem tudják kiadni a betegeknek, akik gyakran elégtelen ellátást kapnak - írja a Napi Gazdaság.
2013.02.19. Hírek

Kevesebbet költünk gyógyszerre, mint az európai átlag

A tb-támogatás csökkenése ellenére nem nőttek, hanem csökkentek tavaly a lakossági gyógyszerterhek, de így is 261 milliárd forintot hagytak tavaly a betegek. A közfinanszírozással együtt az egy főre jutó gyógyszerkiadás mélyen az európai szint alatt van - írja a Világgazdaság.
2013.02.19. Hírek

A kevés is sok

A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető - állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza.
2013.02.18. Hírek

Európa Egészségfővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa-cím mintájára Európa Egészségfővárosa-cím létrehozását kezdeményezi a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) elnöke; Paragh György ezt szombaton, a DEOEC kapcsolat napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be Debrecenben.
2013.02.18. Hírek

A Helicobacter pylori mégsem a gyomor legnagyobb ellensége?

„A Helicobacter pylori baktériumot a gyomor domináns baktériumának tekintik: a világ népességének fele fertőzött ezzel a baktériummal. Bár a fertőzés súlyos betegségekkel is kapcsolatban van, ugyanakkor H. pylori segítségére van szervezetünknek a krónikus gyulladások, az allergiás és az autoimmun betegségek kontroll alatt tartásában” – mondja Josep Bassaganya-Riera professzor, a Virginia Műszaki Egyetem Molekuláris Medicina Laboratóriumának igazgatója.
2013.02.17. Hírek

Sovány vigasz: nem csak nálunk probléma az orvoshiány

Horvátországban az orvosi kamara adatai szerint több mint négyezer orvos hiányzik az egészségügyből, ezért a felvételi létszámok és az orvosi karon a tanári létszám bővítését szorgalmazza a zágrábi egyetem szenátusa - írta a Jutarnji List című horvát napilap.
2013.02.17. Hírek

Ismét hamis rákgyógyszerekre figyelmeztetnek az USÁ-ban

Harmadik alkalommal adott ki figyelmeztetést az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) az Avastin nevű, rákbetegség kezelésére használt gyógyszer hamisítványainak felbukkanása miatt. Az elmúlt évben ez volt a harmadik olyan eset, amely a legjobban fogyó Roche terméket érintette.
2013.02.16. Hírek