hírek

A szívinfarktus már nem csak a férfiak „kiváltsága” – Interjú Dr. Czuriga Istvánnal

Az elmúlt években csökkent az akut miokardialis infarktus miatti halálozások száma, ami elsősorban az egyre jobban működő ellátórendszernek köszönhető, ugyanakkor Magyarországon még mindig magas a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása és halálozása. A kardiológia jelenéről, jövőjéről, és az életmódváltásról beszélgettünk Dr. Czuriga István kardiológus professzorral, a Magyar Kardiológusok Társasága alelnökével.
2013.01.30. Hírek

Oxitocin: a pszichiátriai betegek reménye?

Forradalmasítja a pszichiátriai betegek gyógykezelését a sokarcú oxitocin, vagy inkább csak árt annak, aki segítséget remél tőle? Különösen az autisták kezelésében felfokozott a várakozás, és bár a kísérletek még el sem indultak, türelmetlen szülők ezrei máris receptre íratják fel a hormont az Egyesült Államokban.
2013.01.29. Hírek

Oliver Sacks: Fél lábbal a földön

„Az orvostudomány is bevallja, hogy mindig a tapasztalat volt működésének próbaköve. Platónnak tehát igaza volt, amikor azt mondta, hogy az igazi orvosnak át kell esnie mindazokon az eseteken és körülményeken, amelyekről ítélnie kell.”
2013.01.29. Hírek

Minden ötödik rákos beteg belehal a cachexiába

Sok rákos megbetegedés együtt jár jelentős testtömegcsökkenéssel is, a zsírpárnák mellett különösen sok izomszövet épül le, majdnem ugyanannyi a súlyveszteség, mint amennyi ételt fogyasztanak a betegek.
2013.01.29. Hírek

Kevesebb orvos megy külföldre

2012-ben közel száz fővel csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek hatósági bizonyítványt. A migrációs szándék csökkenése a fiatal, szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében a legjelentősebb.
2013.01.28. Hírek

Európa-szerte egyre több a beteg

Európa-szerte egyre több a beteg, már tizenhárom ország jelentett földrajzilag kiterjedt influenzajárványt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.
2013.01.28. Hírek