hírek

Kritikus lehet a kórházadósság mértéke

Soha nem volt olyan magas év elején a kórházak adósságállománya, mint az idén: becslések szerint 30 milliárdra rúg, és emiatt március végére akár kritikus helyzet is előállhat. Minimum félszáz egészségügyi intézménynek vannak kifizetetlen számlái.
2013.01.28. Hírek

Önálló orvosi egyetem kellene?

A Pécsi Tudományegyetem professzora, Kellermayer Miklós szerint mihamarabb önállóvá kellene tenni az orvosi kart. A professzor szerint nem lehet a gyógyítást üzleti szempontok alá rendelni. A kari dékán szerint sem szabad leválasztani a képzést a gyógyításról.
2013.01.28. Hírek

Belepillantottak a rák genomjának sötét anyagába

Két olyan génmutációt sikerült felfedezniük amerikai kutatóknak, amelyek a rosszindulatú bőrdaganat, a melanóma esetek 71 százalékában megtalálható. A Harvard Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a Science Express-ben számoltak be felfedezésükről.
2013.01.28. Hírek

A gyógyszerhamisításon Afrika csak veszíthet

Pontos adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, de valószínűsíthető, hogy a malária okozta halálesetek jelentős része megakadályozható lenne, ha az afrikai betegek megbízható minőségű, eredeti gyógyszerekkel kapnának kezelést.
2013.01.27. Hírek

Hamis botoxra figyelmeztet az FDA

Több száz egészségügyi szakértőnek küldött figyelmeztetést az amerikai gyógyszerhatóság, amely szerint az érintettek által beszerzett botox veszélyes hamisítvány lehet.
2013.01.26. Hírek

Tudja egyáltalán valaki, mennyi a kórházak adóssága?

Nem csoda, ha az egészségügyi intézmények adósságával kapcsolatos becslések meglehetősen széles skálán mozognak, hiszen maga a szaktárca is milliárdos eltérésekkel közöl erről adatot, többnyire csak képviselői kérdésekre adott válaszaiban.
2013.01.26. Hírek

Gondok az új beutalási renddel

Felbolygatta a tisztiorvosi szolgálat a fővárosi és Pest megyei ambuláns betegek beutalási rendjét. Az országos tiszti főorvos hétfőn még azt ígérte: az új szabályokkal az ellátás „egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes” lesz. Ám néhány nap alatt kiderült: ha valami nem sikerült, az a hézagmentesítés és az átláthatóság.
2013.01.25. Hírek

A rendelők többségét nem adják át az önkormányzatok

Három hetük van az önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: megtartják-e szakrendelőjüket. A rendelői szövetség felmérése szerint a többség nemet mond az államosításra, az önkormányzati szövetség elnöke viszont úgy látja, anyagi okok miatt sokan szabadulnak a rendelőktől
2013.01.25. Hírek

Újra kutatják a madárinfluenza-vírus mutáns változatát

Felújítják az Egyesült Államokon kívül a madárinfluenza vírusának egy mutáns, laboratóriumi úton létrehozott változatának kutatását, amelyet egy éve függesztettek fel tudósok önként, de amerikai kormányzati nyomásra, a bioterrorizmussal kapcsolatos aggályok miatt.
2013.01.24. Hírek