hírek

Októberben folytatódik a Szenior Akadémia

Hetedik szemeszterét kezdi a Semmelweis Egyetem nagy sikerű, az idősebb korosztálynak szóló ingyenes szabad-előadássorozata. A Szenior Akadémia idei, október 3-án induló programsorozatának tizenegy online követhető előadásban szó lesz mások mellett a robotsebészetről, a szorongásról, a betegjogokról és a vércsoportokról is.
2022.09.23. Hírek

Nőgyógyászati daganatok ellátásába is bevonták a robottechnikát a Semmelweis Egyetemen

Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti centrumában. A komplex ellátást nyújtó, laparoszkópiás műtétekre specializálódó központban július óta elérhető Da Vinci robottechnika alkalmazásával további betegek vonhatók be a kisebb megterhelést jelentő, minimálisan invazív eljárással gyógyítható páciensek közé.
2022.09.22. Hírek

Egyedülálló vizsgálattal mutatják ki az érszűkületet a Semmelweis Egyetemen

Világszinten rohamosan nő a perifériás érbetegségben, vagyis érszűkületben szenvedők száma: az elmúlt tíz évben több mint negyedével, 200 millióról 250 millióra emelkedett a betegek aránya. Hazánkban a középkorúak egy százalékát érinti a végtagamputációk hátterében leggyakrabban álló kórkép, a 65 év felettiek körében azonban már minden ötödik embernél előfordulhat. Mások mellett leginkább a magas koleszterinszint, a dohányzás és a cukorbetegség hajlamosít a betegség kialakulására.
2022.09.21. Hírek

Jelentős a budapesti orvoshiány, több mint százhetven praxis üres

Friss adatok szerint szeptemberben országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapestről készült körképe szerint bár a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők mint az ország más térségében, de az orvoshiány is jelentősebb.
2022.09.21. Hírek