hírek

Nem jó a magzatnak a teljes sötétség a méhben

Az édesanya testén áthatoló, az anyaméhbe is beszűrődő fény komoly szerepet játszik az egészséges látás kialakulásában: ha a magzat a terhesség ideje alatt teljes sötétségben van, nem megfelelően fejlődik a szeme.
2013.01.21. Hírek

A betegek felére elég a sugárterápiás kapacitás

Magyarországon a daganatos betegségek extrém gyakoriságúak, a megbetegedési arány a WHO szerint csak Mongóliában és Bolíviában nagyobb, a halálozási arány 2010-es európai statisztikák szerint minden európai országénál lényegesen rosszabb. Az ijesztő mutatók ellenére több évtized alatt sem sikerült konzekvens onkológiai szűrőprogramokat kidolgozni.
2013.01.21. Hírek

Műtőben is bizonyított az intelligens onko-kés

A Semmelweis Egyetem munkatársának találmánya már műtét közben képes megállapítani a különbséget a rákos tumor és a jóindulatú szövetek között, így minden eddiginél hatékonyabbá válhat a daganatos megbetegedések elleni küzdelem.
2013.01.19. Hírek

Megkönnyítették Izraelben az orvosi diplomák honosítását

Megkönnyítik a külföldön végzettek diplomájának honosítását az egyre súlyosabb izraeli orvoshiány miatt, jelentette csütörtöki számában a Háárec című napilap. A cikkből az is kiderül, hogy a Magyarországon végzett izraeliek könnyebben leteszik a nehéz honosítási vizsgát.
2013.01.19. Hírek

Lenyelik a kórházak a szakrendelőket

A kórházak közvetlen fennhatósága alá kerülnek a májustól államosítandó szakrendelők – ez derül ki abból a törvényjavaslatból, amely a parlament tavaszi ülésszakán kerül a döntéshozók elé. A javaslattal a kormányzat az átadás-átvétel részletszabályait pontosítja.
2013.01.18. Hírek

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás

Összesen mintegy 6500 egészségügyi dolgozónak kell majd eldönteni idén, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, kórházvezetőkkel folytatott budapesti tárgyalását követően.
2013.01.18. Hírek

ÁNTSZ: egyre több a beteg, de még nincs járvány

Az elmúlt héten is jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, de nem érte el az országos járványküszöböt. Az influenzavírust a szezonban országszerte öt ember szervezetében mutatták ki.
2013.01.17. Hírek

Vérrögöt okozhat a lombikbébi-eljárás

Mintegy kétszeresére növelik a vérrögképződés kockázatát a lombikbébi-eljárással teherbe esett nőknél a mesterséges megtermékenyítés során használt hormonális gyógyszerek - vált ismertté egy svéd tanulmányból.
2013.01.17. Hírek

Aktualitások a glükózamin terápiában

Az artrózis kezelésére használatos gyógyszerek és táplálék-kiegészítők száma az utóbbi időben rohamosan nő, csak az Egyesült Államokban 2000 óta több mint 800 új márkanév került piacra. Néhány hatóanyag mögött kiterjedt szakirodalom is van, noha az étrend-kiegészítők hosszú távú hatékonyságát és biztonságosságát általában ritkán szokták vizsgálni1. (x)
2013.01.17. Hírek