hírek

Kinőhető az autizmus?

Néhány, kisgyermekkorban autizmus spektrumzavarral (ASD) diagnosztizált gyermek megszabadul tüneteitől, és a diagnózis sem érvényes rájuk, ahogy idősebbekké válnak - állapították meg amerikai kutatók.
2013.01.17. Hírek

Személyre szabott orvoslás a Semmelweis Egyetemen

Napjaink gyakorlatában rendkívül sok gyógyszer használatos, amelyek harmada-fele hatástalan. Az orvoslás új, az egyént és annak genetikáját, illetve kórtörténetét középpontba állító irányzata segít kiválasztani a legmegfelelőbb terápiás megoldásokat, valamint elkerülni az esetleges mellékhatásokat.
2013.01.16. Hírek

Elsunnyogják a kórházak a félregyógyszerezést

Amerikai kutatók mintegy 840 000 önként jelentett téves gyógyszerezést vettek szemügyre, az 1999 és 2005 közötti időszakra vonatkozó adatokat 537 amerikai kórházból gyűjtötték be. A felmérés szerint a betegek vagy családjuk alig két százalékát értesítik a kórházak.
2013.01.16. Hírek

Online orvoslás az online bankolás mintájára

A Telki Kórházban lehetővé tették a leletek biztonságos online elérését. Az újítás elsődleges célja a páciensek XXI. századi kiszolgálása mellett a költségcsökkentés volt, másodlagos, de szintén fontos szempont, hogy az „önkiszolgáló' technológiának köszönhetően a call center és az orvosok leterhelése is csökkent.
2013.01.16. Hírek

Mellrákellenes gyógyszert javasolnak megelőzésként

A brit állami egészségügyi szolgálatot felügyelő szerv kezdeményezte, hogy az emlőrák kezelésében alkalmazott tamoxifen nevű gyógyszert megelőzés gyanánt alkalmazzák azoknál a nőknél, akiknek a családjában halmozottan jelentkezik a betegség.
2013.01.16. Hírek

A magánszférának magántőkéből kell megélnie

A március elsején életbe lépő keretszerződés szerint nem kapnak állami finanszírozást a magánkórházak Romániában - jelentette be a Eugen Nicolaescu tárcavezető, aki szerint a teljes költségvetés mintegy 10 százalékával több marad így az állami egészségügyi intézményeknél.
2013.01.15. Hírek

Fogeredetű őssejtekkel gyógyítható az idegrendszer

A Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszékének munkatársai véletlenül jöttek rá, hogy a fogbélben található őssejtek kiválóan alkalmazhatóak az idegsejtek pótlására, így reménnyel kecsegtetnek a gerinc- és agysérülések helyreállításában.
2013.01.15. Hírek

Nem szűnnek meg álláshelyek az új nyugdíjszabályok miatt

Az új nyugdíjszabályok miatt nincs bizonytalanság az egészségügyben, nem fognak megszűnni álláshelyek, és a betegellátás a jövőben is biztosítva lesz, minden ezzel ellenkező híresztelés szándékos rémhírkeltés - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI-vel.
2013.01.15. Hírek

A petefészekrákot is kimutatja a Pap-teszt?

Mivel a petefészekrák kiszűrésére jelenleg nincs rutin szűrővizsgálat, a kutatók most felfedeztek egy ígéretesnek tűnő új módszert, amely a Pap-teszt segítségével nemcsak a méhnyak, de a petefészekrákot és a méhrákot is ki tudja szűrni - írja a Health Day.
2013.01.14. Hírek