hírek

Így látják leendő szakmájukat az orvostanhallgatók

A Semmelweis Egyetem szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy a negyedéves diákok mit gondolnak a hivatáson belül gyakorolt autonómiáról és az orvos-beteg kapcsolatról. Kiderült: akik külföldre készülnek, mérhetően más értékek mentén gondolkodnak.
2012.12.20. Hírek

Mindenképp szükség van az idős orvosokra

Miután a kényszernyugdíjazás alól már felmentést kaptak az egészségügyiek, várhatóan a „munka vagy nyugdíj” választási kötelezettsége sem fogja őket a többi közalkalmazotthoz hasonlóan érinteni. Egész szakmák, intézmények válnának működésképtelenné, ha orvosok és ápolók ezrei esnének ki a rendszerből
2012.12.20. Hírek

Az MFB finanszírozza a patikaalapot

Az emberi erőforrások minisztériumának a törvényben meghatározott 2017-es határidő helyett már 2014. január 1-jéig ki kell dolgoznia a patikaalap igénylésének feltételeit.
2012.12.19. Hírek

Kulcsszerepet kapnak a védőnők

A kormány azt tervezi, hogy a szervezett népegészségügyi méhnyakszűrés elvégzése 2015. májusától a területi védőnők alapfeladatai közé tartozik.
2012.12.19. Hírek

Csak két pohár tej ajánlott egy nap

A kisgyermekek számára a tej rendkívül fontos D-vitamin- és kalciumforrás, azonban napi két pohárnál többet ne igyanak belőle - javasolják kanadai kutatók. A napi fél litert meghaladó mennyiség kedvezőtlenül befolyásolhatja szervezetük vasháztartását.
2012.12.19. Hírek

Elektróda és fémháló a szívben

Két, a kardiológiában eltérő esetekben használt eszköz együttes alkalmazásával a gyenge szívműködésű betegek állapota javítható, miközben a lehetséges kockázatok csökkennek. Négy magyar kutató a szív elektromos támogatását segítő elektróda szervezetben való helyzetét vizsgálta, amit a stabilizálás érdekében fémhálóval rögzítettek a szív egyik vénájának falához.
2012.12.18. Hírek