hírek

Nincs összefüggés a terhesek depressziója és a kortizol között

Terhes nők esetében gyakran találkozunk szülés előtti depresszióval, szorongással, fokozott általános aggodalommal. Ezek a problémák nem csupán az anyára, hanem a születendő csecsemőre nézve is káros hatással vannak. Az említett kóros érzések, alaptalan aggodalmak előrevetítik a gyermeknél későbbi időszakban fellépő depressziót és az állandó szorongást is.
2012.11.26. Hírek

Molekuláris onkológia: Jelátviteli folyamatok célpontjainak azonosítása daganatterápiás eljárások kifejlesztése

A daganatok viselkedésének molekuláris szintű megértésére alapozott, egyénre szabott terápia lényeges előrelépést jelenthet a fejlett világ országaiban, így hazánkban is az igen súlyos népegészségügyi problémát jelentő daganatos betegségek hatékony kezelésében. Ehhez kíván hozzájárulni a „Molekuláris onkológia: Jelátviteli folyamatok célpontjainak azonosítása daganatterápiás eljárások kifejlesztése” című projekt.
2012.11.26. Hírek

Influenza: patikában is oltanának

Már a szaktárca előtt van az a javaslat, amely alapján lehetővé válna Magyarországon is, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás. A patikák bevonása a rendszerbe több szempontból is előnyös lehet
2012.11.26. Hírek

Április elsejétől követhetnék a gyógyszerészek a betegek gyógyszerkiváltásait

Három hónapos felkészülési időszakot követően április elsejétől követhetnék a gyógyszerészek a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását - mondta Cserháti Péter, az egészségügyi államtitkárság egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára, szombaton, Budapesten a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) konferenciáján.
2012.11.26. Hírek

Fájdalomcsillapító a gyártóknak

Úgy tűnik, sikerült elhárítani az inzulinválságot, így jövőre is tb-támogatással lesz kapható valamennyi ilyen készítmény. Információink szerint a kormány és a Novo-Nordisk Hungária Kft. menedzsmentje olyan megoldást talált a helyzetre, amely nem menti fel az úgynevezett spanyol modell befizetései alól az inzulingyártókat, de annak terheit kompenzálja.
2012.11.26. Hírek

Az energiaital is növeli a cukorbetegség kockázatát

Százezernél több ember egészségét követték nyomon 22 éven át amerikai kutatók abban a tanulmányban, amelyben a cukrozott és a koffeintartalmú italok kapcsolatát kívánták feltárni a 2-es típusú diabétesz kockázatával.
2012.11.26. Hírek

Soha nem látott kép az influenzavírus magjáról

Amerikai kutatók láthatóvá tették, hogyan készít magáról másolatokat az influenzavírus a sejtben. A minden eddiginél részletesebb képek lehetőséget adhatnak hatékonyabb influenza elleni gyógyszerek kifejlesztésére.
2012.11.25. Hírek