hírek

A figyelemhiány sem jár egyedül

Magyar kutatók is vizsgálják a figyelemhiányos hiperaktivitás betegség (attetion deficit hyperactivity disorder, ADHD) kapcsolatát más pszichiátriai megbetegedésekkel, különösképpen a depressziós és a szorongásos eltérésekkel.
2012.11.25. Hírek

Gyógyszerhamisítás elleni globális egyezményt sürgetnek a szakértők

A gyógyszerhamisítás visszaszorítását célzó nemzetközi egyezmény elfogadását és a WHO vezető szerepvállalását sürgetik egészségügyi szakértők. A felhívás szerint tarthatatlan, hogy míg az illegális dohányáruk vonatkozásában van nemzetközi összefogás, addig a hamis gyógyszerek esetében nincs.
2012.11.24. Hírek

Biztató jelek is mutatkoznak az egészségügyben

Noha az elmúlt egy évben több, bizakodásra okot adó elem is a helyére került az orvosi életpályamodellben, ezzel együtt az egészségügyi rendszerben teljesen új tervezési módszertan bevezetésére van szükség - hangzott el a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján.
2012.11.24. Hírek

Pszichoterápia evészavarral küzdő ikrek esetében

Az ikerkutatások mindig is a legérdekesebb orvosi és pszicho-fiziológiai kérdések közé tartoztak. Régóta alapvető és válaszra váró probléma, hogy a különböző mentális és pszichés megbetegedések vajon gyakoribbak-e egypetéjű ikrek között, mint a nem ikertestvérek körében. A Semmelweis Egyetem kutatói három ikerpárral való pszichoterápiás foglalkozásaik során tapasztaltakat mutatják be tanulmányukban.
2012.11.24. Hírek

4,5 milliárd kapnak jövőre a patikák

Elvileg gyógyszerbiztonsági szolgáltatásra, gyakorlatilag döntően receptkezelésre kapnak a VG értesülései szerint 4,5 milliárdot jövőre a patikusok. A kormány arról is döntött, hogy 2013 harmadik negyedévétől kedvező hitelkonstrukciót biztosít a gyógyszerészeknek a patikák megvásárlásához.
2012.11.23. Hírek

Torlódás a kórházi várólistákon

Több mint hetvenezren szerepelnek a kórházi várólistákon, a legtöbben szürkehályog-műtétre szorulnának, a leghosszabb ideig a térdprotézis-műtétre kell várni az OEP adatai alapján.
2012.11.23. Hírek

Több mint 15,5 milliárdos fejlesztés két szabolcsi kórházban

Több mint 15,5 milliárd forint értékű, európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés fejeződik be jövőre két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban - közölték az érintett nyíregyházi és fehérgyarmati gyógyintézetek vezetői csütörtökön a nyírségi megyeszékhelyen.
2012.11.23. Hírek

Megnyíltak az oltópontok

Országszerte 15 helyen már működnek az úgynevezett oltópontok, ahol néhány perc alatt bárki beadathatja magának az influenza elleni védőoltást - közölte az oltóponthálózatot működtető Sanofi Pasteur csütörtökön az MTI-vel.
2012.11.23. Hírek

Fizetős kórházak, hatékonyabb gyógyítás

Az egészségügy működtetéséhez forrásbevonásra és szolgáltatáscsomag-szűkítésre van szükség, ellenkező esetben spontán széteshet a struktúra − indokolta Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke a magánfinanszírozás szükségességét.
2012.11.23. Hírek

A jövő év harmadik negyedétől elérhető a patikaalap

A jövő év harmadik negyedétől lesz elérhető az úgynevezett patikaalap, amely elősegíti, hogy a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a gyógyszertárak többségi tulajdonosaivá váljanak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.
2012.11.23. Hírek

Papp Magor tovább képviselné a rezidensek érdekeit

Papp Magor úgy döntött, hogy a Magyar Rezidens Szövetség decemberi tisztújításakor - korábbi terveivel ellentétében - nem vonul vissza a szövetség éléről, hanem elnökként folytatná eddig megkezdett munkáját, s bízik benne, hogy jövő tavasszal sikerül elérniük a bérrendezés folytatását is.
2012.11.22. Hírek