hírek

Az általános egészségszűrés nem csökkenti a halálozást

A British Medical Journal tette közzé ezt a provokatív tanulmányt: dán kutatók (Nordic Cochrane Centre) megállapították, hogy a rutinszerű általános szűrések, amelyek néhány országban általános gyakorlattá váltak, nem csökkentették sem a szív- és érrendszeri, sem a rákhalálozást. Ellenben betegségeket találtak és diagnosztizáltak.
2012.11.22. Hírek

Az ápolók interkulturális ismeretei

A globalizációs folyamatok felgyorsulása miatt az egészségügyi dolgozók is új igényekkel és elvárásokkal találkoznak munkájuk során. A fejlődő országokban jelenleg az ápolási folyamat, az ápolás minősége és a népesség egészsége között szoros összefüggés mutatkozik. De vajon az ápolók kellően felkészültek a megváltozott igények és a körülmények kihívásaira?
2012.11.22. Hírek

Százéves dogmát döntenek meg a petesejtképző őssejtek

A leküzdhető meddőség és a késleltethető menopauza ígéretével kecsegtetnek a petefészekben rejtőző őssejtek, amelyek felnőtt nőkben is képesek lehetnek új petesejteket termelni. Ez egy évszázados dogmára cáfolna rá, és jelentősen kitágítaná a reprodukciós orvoslás lehetőségeit.
2012.11.22. Hírek

A pécsi csodaszer nem a rák ellenszere

„Megtörtént a csoda! – Feltaláltuk a rák ellenszerét”. Ezzel az igencsak figyelemfelhívó címmel kapott immár 22 ezernél is több megosztást a legnépszerűbb közösségi oldalon egy írás, ami nem kevesebbet állít, mint azt, hogy emberek milliói kaphatják vissza a reményt, s vele együtt az életet.
2012.11.21. Hírek

Rákkezelés: jobban bízunk a nem-gyógyszeres terápiában

A daganatos betegségek kezelése kapcsán elsősorban az alternatív terápiákban és nem a gyógyszerekben bíznak a laikusok – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss lakossági kutatásából, melyet a cég az AIG biztosító együttműködésével készített.
2012.11.21. Hírek

Duplázna az Esmyával a Richter

Itthon ugyan még nem, de több nyugat-európai országban már kap támogatást a Richter új, originális készítménye. Kedvező esetben az eredetileg tervezett dupláját is hozhatja évente a Richter új originális készítménye, az Esmya – jelezte Bogsch Erik a gyógyszergyártó vezérigazgatója.
2012.11.21. Hírek

Figyelemfelhívó akciót tartottak a magyar orvosok

Békés figyelemfelhívó akciót tartottak a magyar orvosok kedd délben, egy időben a többi visegrádi ország orvosszakszervezeteinek demonstrációjával. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák szervezetek bérköveteléseik teljesítése érdekében fogtak össze.
2012.11.21. Hírek

Új csodaszert találtak a magyar egészségügyben

Éves szinten tízmilliárd forintos megtakarítás várható az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények központosított közbeszerzései révén a következő egy-két évben - mondta Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója sajtótájékoztatóján.
2012.11.21. Hírek

Egyedülálló technikával vizsgálják a szegedi bőrklinika betegeit

Magyarországon egyedülálló módon vizsgálhatják betegeiket az SZTE Bőrgyógyászati Klinika orvosai egy speciális mikroszkóp segítségével. Az anyajegyeket és a bőr elváltozásait, valamint gyulladásos betegségeket is diagnosztizáló eszközt egy éve állították hadrendbe Szegeden.
2012.11.21. Hírek

Magyar világszabadalom: vérből mutatható ki a prosztatarák!

Magyarországon a férfiak körében a prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatféleség. Korai felismerése esetén a prosztatarák eredményesen kezelhető, ám a jelenlegi kényelmetlen vizsgálatok sokakat visszatartanak attól, hogy felkeressék orvosukat. Az egyik hazai géndiagnosztika központ új eljárása biztosabb eredményt adó, kevésbé kellemetlen szűrést tesz lehetővé.
2012.11.21. Hírek

TAJ kártya: változások a visszaélések ellen

A legújabb egészségügyi salátatörvényben már benne van, hogy a TAJ kártya mellett el kell kérni az orvosnál a beteg más személyazonosító okmányát is, ugyanis több mint 400 ezren úgy vesznek igénybe egészségügyi ellátást, hogy nem jogosultak rá. A hosszú távú terv az arcképes TAJ kártya bevezetése.
2012.11.21. Hírek

Áttörés a szívgyógyászatban: elég két dolog, és túlélhetjük!

Tudományos áttörésről számoltak be a minap Budapesten egy tudományos tanácskozáson. Az eseményt Tóth Kálmán professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága főtitkára nyitotta meg. Az orvos szakmai körökben prevenciós áttörésként értékelt tudományos kutatás - a több mint ötven százalékos kardiovaszkuláris halálozás-csökkentést eredményező svédországi vizsgálat eredményeit - Urban Alehagen professzor, a kutatási team vezetője ismertette nagyszámú hazai szívgyógyász előtt.
2012.11.21. Hírek