hírek

Szuperbaktériumok pusztíthatnak Európában

Akár súlyos járványok is kialakulhatnak Európában, ha az államok nem tesznek meg mindent az antibiotikumok mérlegelés nélküli használata, és ezzel a szuperbaktériumok elterjedése ellen – adta ki a vészjelzést a WHO.
2012.11.21. Hírek

Európában nő az antibiotikum rezisztencia

Az ECDC az EU tagországok legfrissebb adataira támaszkodva állította össze tájékoztatóját az antibiotikum-rezisztencia és az antibiotikum-fogyasztás témakörében az 5. Európai Antibiotikum Nap alkalmából. Az antibiotikum rezisztencia jelentős európai és globális közegészségügyi probléma, amelyet nagy részben az antibiotikumokkal való visszaélés, a helytelen alkalmazás okoz.
2012.11.20. Hírek

Ellehetetlenülhet a hazai gyógyszeripar a kedvezőtlen szabályozás miatt

A magyar gyógyszercégek termékeik mind kisebb hányadát értékesítik hazai piacon, miközben a betegek csaknem 40 százalékát ezek a vállalatok látják el orvossággal. Nem kis részben a megszorítások miatt már a 2005-ös szint alá csökkent az iparág itthoni árbevétele. A két nagy, a Richter és az Egis harmadik negyedéves gyorsjelentése e tendenciát cégszinten is alátámasztja.
2012.11.20. Hírek

Csökkentek az egészségügyi kiadások

Az egészségügyi kiadások a 2000 és 2009 közötti évi átlagos 4,6 százalékos bővülést követően 2010-ben egy főre vetítve 0,6 százalékkal estek vissza az Európai Unió tagállamaiban. Az Európai Unió és az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített, pénteken közzétett jelentés szerint ilyenre 1975 óta nem volt példa.
2012.11.20. Hírek

Denevérvírus támadott meg embereket

Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban egy új, főként légzőszervi panaszokat okozó vírus megjelenésére hívta fel a figyelmet, amelyet nemrég egy Szaúd-Arábiában elhunyt férfi szervezetében mutattak ki. Az új koronavírus humán vírusokkal nem mutat közeli rokonságot, denevérvírusokkal viszont annál inkább.
2012.11.20. Hírek

Jövedelmezőek az embereken végzett gyógyszervizsgálatok itthon

Évente mintegy 50 milliárd forint bevétele származik a magyar nemzetgazdaságnak a klinikai gyógyszervizsgálatokból. A résztvevő kórházak és egészségügyi dolgozók ebből nagyjából 15 milliárdos pluszbevételre tesznek szert, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium is a gyógyszervizsgálatok engedélyezésének gyorsítását szorgalmazza.
2012.11.20. Hírek

Meghalt az OMSZ volt főigazgatója

Hosszan tartó betegség következtében, 83 éves korában elhunyt Dr. Bencze Béla, a magyarországi mentésügy kiemelkedő alakja, az Országos Mentőszolgálat korábbi főigazgatója.
2012.11.19. Hírek