hírek

Nem gyógyítja a tüdőrákot a sugárterápia

A gyógyíthatatlan tüdőrákban szenvedő betegek közül sokan abban a hitben élnek, hogy a tünetek enyhítésére szolgáló sugárkezelés segíthet megszüntetni a daganatot. A szóban forgó palliatív sugárkezelés bár javíthatja a betegek életminőségét, ám nem képes meggyógyítani a tüdőrákot.
2012.11.10. Hírek

Mikrochippel tesztelhetők a gyógyszerek

Amerikai kutatók az emberi tüdőt modellezve, mikrochipre felvitt élő sejtekkel kezdték meg gyógyszerek tesztelését. Az új technológia javíthatja a gyógyszervizsgálatok hatékonyságát, miközben csökkentheti az igényt a kísérleti állatokra.
2012.11.10. Hírek

Kipótolták a gyógyszerkassza hiányát?

A gyógyszertámogatási előirányzat 30,332 milliárd forintos emeléséről döntött a kormány legutóbbi ülésén – derül ki az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményéből. A közlemény szerint így már tartható lesz az idei gyógyszerkassza.
2012.11.09. Hírek

Onkológiai intézet: a petefészekrákos betegek ellátása a szakma szabályai szerint történik

A petefészekrákos betegek ellátása a szakma szabályainak megfelelően történik az Országos Onkológiai Intézet pénteki közleménye szerint, s ezzel helyreigazította korábbi közlését, miszerint az új betegirányítási rendszerben nem érkeznek nagy számban a legmagasabb szintű ellátó intézménybe a petefészek daganatos betegek, s ezért "a betegirányítás ilyen értelemben az országban nem működik".
2012.11.09. Hírek

Komoly viták után megvan az új betegjogi központ vezetője

Novák Krisztinát nevezték ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatójává - erősítette meg az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére a MedicalOnline csütörtökön megjelent információját.
2012.11.09. Hírek

A mellékhatásokról kérdezze meg gyógyszergyártóját

A vaklicitek túlzott alkalmazása egy ponton túl nemcsak a gazdaság egészére, hanem önmagában a szűken vett költségvetési egyenlegre gyakorolt hatás szempontjából is negatívvá válhat, ráadásul a "kiszállási pontot" a vaklicit szervezője nem ismerheti előre − állapítja meg Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest ügyvezetője.
2012.11.09. Hírek

Az 1000 milliárd dolláros reform

A szerdán újraválasztott Barack Obama következő ciklusának legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e megvalósítania az Egyesült Államokban az egészségügyi reformot, amelynek legfontosabb eleme, hogy valamilyen alapbiztosítási csomag minden amerikai állampolgárnak járna. Egyes számítások szerint jelenleg legalább 40 millió amerikai nem rendelkezik semmilyen biztosítással.
2012.11.09. Hírek

Az agy belső kábítószere

Az agykéregben működő egyik finomszabályozó rendszer egy gátló és egy serkentő átvivő anyag felszabadulását akadályozva, központi szerepet játszik a tanulási-, a memória-folyamatok szabályozásában, a szorongásos és epilepsziás kórképek kialakulásában, és a drogfüggőséghez vezető idegi plaszticitási jelenségben.
2012.11.08. Hírek

Tízéves mélypontra zuhant a lakosság egészségügy iránti bizalma

A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szinapszis Kft. felmérése szerint az elmúlt fél évben jelentősen romlott a lakosság magyar egészségügybe vetett bizalma. A GfK szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is kiemelte: az egészségügyi bizalomindex csaknem tíz éve zajló felmérésében az egészségügy egyéves és ötéves jövőjével kapcsolatos várakozások eddigi mélypontjukra zuhantak.
2012.11.08. Hírek

Biztonságos lehet az egyetlen HIV-vakcina

Az első és eddig egyetlen megelőzésre szolgáló HIV-vakcina humán klinikai próbái során nem tapasztaltak káros mellékhatásokat, a vakcinát biztonságosnak vélik - jelentették be kanadai kutatók.
2012.11.08. Hírek

Tizenöt új szabadalom magyar orvosoktól

22 kutatócsoport és összesen 750 szakember részvételével lezárult a kutatóegyetemi projekt a Semmelweis Egyetemen. A mintegy 3 milliárd forintból négy tudományterületen - diagnosztika, technológia, terápia, prevenció - számos kutatást végeztek, és 15 új szabadalom született.
2012.11.08. Hírek

A vérnyomásérték öröklődése

Milyen mértékben határozza meg genetikai hátterünk ereink állapotát? A Semmelweis Egyetem kutatói a szív- és érrendszeri betegségeket előrejelző mérőszámok genetikai és környezeti meghatározottságát vizsgálták egy- és kétpetéjű ikerpárokon.
2012.11.08. Hírek