hírek

Kik a diszkrimináltak Romániában?

A Hargita megyei orvosok többször felvetették, sok magyar anyanyelvű páciens nem érti a román nyelvű orvosi zárójelentéseket, éppen ezért fontos lenne azokat magyar nyelven is kibocsátani, hiszen a magyar nemzetiségű román állampolgároknak ugyanúgy joguk van a saját anyanyelvükön információhoz jutni, mint a román nemzetiségűeknek.
2012.11.06. Hírek

Már van ingyenes influenzavakcina

Egyes háziorvosoknál már kérhető a fokozottan veszélyeztetetteknek ingyenesen járó influenza elleni vakcina. Idén is 1,3 millió térítésmentesen adható oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A térítésmentességre jogosultak körét kibővítették a vérzékenységben szenvedőkkel.
2012.11.06. Hírek

Spontán vetélés ikerterhességben: fókuszban a magzati élet

Egy többes terhesség számos orvosi következményt rejthet, melyek nagyban befolyásolhatják a várandósság kimenetelét. Azért is nagyon fontos, hogy ezekkel a körülményekkel tisztában legyünk, hiszen a mesterséges megtermékenyítés fokozatos elterjedésével – ennek következtében pedig az ikerterhességek emelkedő számával – egyre gyakoribbá válnak az ikrek esetében előforduló elváltozások.
2012.11.06. Hírek

Padlóra kerülhetnek a hazai patikák

Mentességet kérnek az iparűzési adó tervezett változtatása alól a patikusok és a gyógyszer-nagykereskedők, miután kiderült, nem csak az élelmiszer-cégeket, de őket is rendkívül hátrányosan érintené az újabb sarc - írja a Világgazdaság.
2012.11.06. Hírek

Élelmiszerek, melyek számos betegség okozói - itt a lista!

Közzétette legfrissebb listáját az élelmiszerek transzzsírtartalmáról az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). A több mint 500 termék vizsgálati eredményeit bemutató összesítés szerint számos Magyarországon kapható, egészségesnek minősülő élelmiszerben a még elfogadható mennyiség sokszorosának megfelelő értékben van jelen a transzzsír, amely felelős a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekért, s az elhízással, a cukorbetegséggel, illetve az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.
2012.11.05. Hírek

Rákkezelés után is helyreállítható a hímivarsejtek minősége

Egy majmokkal végzett amerikai tanulmány eredménye azt ígéri, hogy megőrzött őssejtjeik segítségével később egészséges hímivarsejteket termelhet azoknak a férfiaknak a szervezete is, akik a gyerekkori rákbetegségük kezelésére adott kemo- és sugárterápia miatt terméketlenné váltak.
2012.11.05. Hírek

Nanoplacebók bevetésen

Napjainkban a gyógyászatban is egyre nagyobb mértékben jelenik meg a nanotechnológia. A nanorendszerek kölcsönhatása a szervezettel még számos ponton nem tisztázott, azonban intenzíven kutatott terület. A Semmelweis Egyetem kutatói az első nanoméretű gyógyszer által kiváltott infúziós reakció megelőzésének lehetőségét keresték.
2012.11.05. Hírek

Egyszerűen csökkenthető a sebészeti komplikációk száma

A modern orvostudomány ellenére a műtéti komplikációk még mindig viszonylag gyakoriak. Persze tudjuk, hogy minden orvosi beavatkozás kockázatos, de az évi 2,5 millió haláleset egy része, amely emiatt következik be, a szakértők szerint elkerülhető lenne.
2012.11.05. Hírek