hírek

Olcsó, magyar műszer a malária ellen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének és az MTA Kondenzált anyagok fizikája kutatócsoportjának fiatal fizikusai új módszert dolgoztak ki a maláriafertőzés optikai úton történő diagnózisára.
2012.11.05. Hírek

Egy tőről származik az autizmus és a skizofrénia

Az autizmus, az Asperger szindróma és a pervazív fejlődési zavar összefoglaló elnevezése, melyre elsősorban a társas érintkezésekben és a kommunikációban jelenlevő korlátozottság, valamint a repetitív tevékenységek jellemzőek. Az utóbbi négy évtizedben jelentősen megnőtt az autizmussal küzdők száma, és mára az Egyesült Államokban minden 88. gyereknél kimutatható a betegség valamelyik változata.
2012.11.02. Hírek

Porcsejtet hoztak létre őssejtekből

Egereken végzett kísérleti kutatás során őssejtből porcszövetet hoztak létre - számol be a Health Day. A mostani pozitív eredmények reményt adnak a porcsérülések, illetve a osteoarthritis gyógyításában.
2012.10.31. Hírek

Van értelme a prevenciónak?

Az egészségügyi szűrés fontossága és hatékonysága egyáltalán nem egyértelmű. Az egykori egészségügyi miniszterek szinte egyöntetűen úgy vélték, a szűrések többsége nem hoz akkora eredményt, mint amilyen ráfordítást igényel, ezért azon a néhány szűrésen kívül, amit az EU is ajánl, a szűrést magántőkéből, például az egészségpénztári megtakarításból kellene fedezni - hangzott el az OTP-Portfolio.hu Öngondoskodás az Egészség jegyében című konferencián.
2012.10.31. Hírek

A budapesti nők korábban halnak

Rendkívül súlyos megállapításokat tett a budapesti nők halálozásával kapcsolatban egy friss egészségügyi felmérés: a rosszindulatú daganatos betegségek miatti korai halálozásuk több mint háromszorosa az EU−15-ök átlagának.
2012.10.30. Hírek

Ezért olyan nehéz kezelni az agydaganatot

A legújabb kutatás szerint a leggyakoribb és legagresszívabb agydaganat úgy növekszik, hogy a normális agysejteket őssejtekké változtatja, amelyek folyamatosan képesek szaporodni, és még akkor is újranövesztik a daganatot, ha csak egy maréknyi sejt marad meg.
2012.10.30. Hírek

Közös akciót tartanak a visegrádi országok orvosszakszervezetei

November 20-án közös, szimbolikus akciót tartanak a visegrádi országok orvosszakszervezetei - jelentette be a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke. A visegrádi országok közül kizárólag Magyarországon történt egészségügyi bérfejlesztés, amit köszönnek, de az nem volt teljes körű, sem olyan mértékű, hogy csökkentse az egészségügyi dolgozók migrációját. A következő év első hónapjaiban a betegellátás is veszélybe kerülhet, s erre a magyarországi orvosoknak is fel kell készülniük.
2012.10.30. Hírek

Mi is az a Health 2.0?

A Health 2.0 valójában egy egészen új kifejezés. A legelső Health 2.0 konferenciát 2007-ben tartották San Franciscoban. A szervezet azóta több mint 500 technológiát mutatott be a világ különböző pontjain, illetve több mint 9000 résztvevőjük volt az elmúlt évek konferenciái, illetve "coda-a-thon"-jai alatt.
2012.10.29. Hírek