hírek

A transzplantáció helyzete az EU-ban

Az elmúlt ötven évben világszerte elterjedt szervtranszplantáció betegek ezreinek életét mentette már meg, és a leggazdaságosabb megoldásnak bizonyult bizonyos betegségek, így például súlyos veseelégtelenség esetén. Sőt, egyes máj-, tüdő- és szívbetegségek kezelésének ma ez az egyetlen lehetséges formája. A várakozások szerint ez a terület olyan komoly fejlődést produkál, hogy a jövőben ma még gyógyíthatatlan betegségek is kezelhetővé válnak általa.
2012.10.25. Hírek

Egyedül dolgoznak a rezidensek

A rezidensek közül sokan már három hónapos gyakorlat után önállóan látnak el beteget, pedig ezt a szakvizsga megszerzéséig, azaz évekig csak felügyelet mellett tehetnék – derült ki egy nemrég készült felmérésből.
2012.10.25. Hírek

Az egészségügy jövője Európában

Egész Európában egyre szűkösebbek az egészségügy forrásai. A szűkülő források mellett a legjelentősebb problémát a költségek rohamosan növekvő volta jelenti, növekedésük a gazdasági növekedést jóval meghaladja A Világbank adatai szerint az Európai Uniós tagállamok egészségügyre fordított kiadásai 2000-ben átlagosan a GDP 8 százalékát tették ki, ami azonban az előrejelzések szerint várhatóan 2030-ig 14 százalékra, majd tovább növekszik.
2012.10.25. Hírek

Down-kór-szűrés vérvétellel

Magyarországon is forgalomba került a Down-kór szűrésére alkalmas teszt, amely az eddigi kockázatos beavatkozás helyett állítólag egy egyszerű vérvétellel megmutatja az eredményt. A teszt több európai országban is heves vitát váltott ki, sokan ugyanis attól tartanak, hogy a termék hatására emelkedhet az abortuszok száma.
2012.10.25. Hírek

Nyálmintából derülhet ki a rák

Amennyiben az amerikai tudósoknak igaza van, úgy a rendszeres fogászati vizsgálat nemcsak a fogaink, hanem az egész testünk egészsége miatt is elengedhetetlen lesz.
2012.10.24. Hírek

Megoldás a meddőségre a petesejtfagyasztás

Az emberi petesejt lefagyasztására vonatkozó legfrissebb amerikai irányelvek szerint a módszer hatékony megoldás lehet a meddőség kezelésére, a szakemberek ugyanakkor továbbra is óva intik a nőket "ketyegő biológiai órájuk szándékos kijátszásától".
2012.10.24. Hírek

Multivitaminnal is megelőzhető a rák?

A napi multivitamin-fogyasztás legalább nyolc százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát a középkorú, illetve idősebb férfiaknál, látszólag mindenfajta veszélyes mellékhatás nélkül - derült ki a témában született első nagy volumenű tanulmányból.
2012.10.23. Hírek

Nincs foga, ezért nem is eszik – vajon sok pénzt hoz a fogászati turizmus?

Fogászati, szépészeti ellátások, idegsebészeti beavatkozások, balesetek, betegségek. Ki gondolta volna, hogy ezek mind mind az egészségturizmus velejárói? A Hungexpon megrendezésre kerülő Business Travel show keretében számos szakértő világított rá a hazai egészségipar potenciáljaira és eddig kevésbé ismert szegmenseire. Lássuk hát, miért is jó vendég a fogászati kezelésre érkező turista.
2012.10.23. Hírek

Új típusú cukorbetegség állhat az Alzheimer-kór mögött?

Az inzulin termelődésének való agyi ellenállás kognitív hanyatláshoz vezethet az Alzheimer-korban szenvedőknél. Az agyi korreláció és az inzulin válasza egy új típusú betegség, a 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, tehát a szellemi hanyatlás is egy formája lehet a diabétesznek - írja a Fox News.
2012.10.22. Hírek