hírek

„Ázott kutya” tabletta - Ultrahang rázza le a hatóanyagot

Mindenki ismeri, hogy milyen egyszerű módon szabadul meg egy elázott kutya a bundájába tapadt vízcseppektől. Megrázza magát párszor, és ezzel jól telefröcsköli a környezetét. A MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói ebből indulhattak ki, amikor az ultrahangos tablettát (uPill) kifejlesztették. A tabletta a gyomorban egyszerűen „megrázza magát” és hatóanyagát a testszövetekre fröcsköli.
2012.10.18. Hírek

Őssejtek az auitizmus kezelésében

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) zöld utat adott annak a klinikai kísérletnek, miszerint autista gyermekek saját köldökzsinórvéréből előállított őssejteket kaphassanak.
2012.10.18. Hírek

Nem halt meg, csak alszik

Az agysérülést elszenvedett, kómába esett pácienseknél számos erkölcsi és etikai kérdést felvet a beteg állapota, ugyanis náluk nehezen lehet megállapítani, hogy a beteg a tudatánál van-e. Orvosi szempontból ez nyitott és bonyolult kérdés; maguk az orvosok sem tudják meghatározni, hogy a vegetatív állapotú páciens tudatos vagy reflexszerű válaszokat ad-e a stimulációra.
2012.10.17. Hírek

Idén 13 milliárdnyi árrést buknak el a patikák

Tavaly 9 milliárd, az idén pedig minimum további 13 milliárd forintnyi árrés-tömeget buknak el a patikák a gyógyszertámogatások szűkítése és az olcsóbb gyógyszerek preferálása miatt – közölte a Világgazdasággal a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke.
2012.10.17. Hírek

Hogyan hat az alváshiány a testsúlyra?

Alapjaiban változtathatja meg az alvás szerepéről eddig alkotott vélekedéseket egy új kutatás, amely az alváshiány zsírsejtekre gyakorolt káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A kialvatlanság hosszú távon hízáshoz, cukorbetegséghez és egyéb egészségi problémákhoz vezethet.
2012.10.17. Hírek

Levágják az arany tojást tojó tyúkot?

Közvetlenül és a tovagyűrűző hatások révén együttesen 855,6 milliárd forint hozzáadott értéket állítottak elő 2010-ben a Magyarországon termelőkapacitással rendelkező gyógyszergyárak. A vállalkozások fejlődése vagy esetleges hanyatlása ezért a gazdaság egészére erőteljes hatással van – állapította meg tanulmányában a Századvég Gazdaságkutató Zrt.
2012.10.16. Hírek

Álláskereső portál a rezidenseknek

Összegyűjtötte az ország összes üres rezidensi álláshelyét az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH), a munkahelyek a hivatal portáljáról érhetők el.
2012.10.16. Hírek

Büntetésben a gyógyszeripar

Nagyon fontos gyógyszerekhez nem, vagy csak jelentős várakozási idő után, esetleg csak saját zsebből jutnak hozzá a betegek a jövőben, ha a kormány terveinek megfelelően tovább szűkül a gyógyszertámogatás – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szolyák Tamás, a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
2012.10.16. Hírek