hírek

Biztonságosabbá tenné a gyógyszereket az Európai Unió

Az egészségügyért felelős szakminiszterek uniós tanácsa elfogadta azt az irányelvet, amelynek értelmében a gyógyszerforgalmazók kötelesek lesznek például megindokolni, miért vonnak vissza egy terméket a piacról - tudatta csütörtökön a tanács.
2012.10.05. Hírek

Amerikai ösztöndíj magyar emlőrák kutatónak

Győrffy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös kutatócsoportjának vezetője vehette át csütörtökön a Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat a Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről 2012 című országos mellrákellenes konferencián Budapesten.
2012.10.05. Hírek

Határon átnyúló együttműködés gazdagította a makói kórházat

Komputertomográfot, ultrahang-berendezést és EKG-t, valamint telediagnosztikai központot avattak fel október 2-án, kedden a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézetben. A beruházás magyar–román uniós pályázatból valósult meg, a projekt Makóra eső költségvetése 135 millió forint. A kistérség polgármesterei az átadón jelképesen egy csavart kaptak ajándéka a régi CT-készülékből, arra emlékezve, hogy először kistérségi összefogással kapott ilyen eszközt a makói intézmény.
2012.10.04. Hírek

Háziorvosoknak készült kézi szkenner

A műtőben a sebészek valós időben nézhetnek bele az emberi testbe fejlett képalkotó technikáknak köszönhetően, a háziorvosok azonban, akik a legtöbb betegséget diagnosztizálják, eddig nem élvezhették ezeket az előnyöket. University of Illinois mérnökei létrehoztak egy új képalkotó eszközt, amely kifejezetten nekik készült. A kézi szkenner segítségével jobban megvizsgálhatják a betegeket, például három dimenzióban nézhetik meg a középfül baktériumkolóniáit, vagy vizsgálhatják a páciensek retinájának egészségét.
2012.10.04. Hírek

Skorpióméreggel kísérleteznek Debrecenben

Több olyan toxint is felfedeztek a Debreceni Egyetem (DE) Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének kutatói, amelyekkel a szervezetben lévő rendellenes sejteket felismerő és elpusztító sejtek túlműködését, és így az autoimmun betegségek kialakulását lehet megelőzni. A több mint tíz éve alakult munkacsoport a DE kutatóegyetemi pályázatának keretében végzi azt a munkát. A kutatók a rendellenes – kórokozóval fertőzött vagy rákos – sejteket kiszűrő T-sejteket vizsgálják.
2012.10.04. Hírek

Egészségügyi intézmények - "Bármikor kikapcsolhatnák a villanyt"

Szűken számolva is legalább százmilliárd forint kellene az egészségügyi intézmények gazdasági egyensúlyának helyreállításához – állítja az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke. Ari Lajos, aki 13 év után köszön le tisztéről, úgy látja: pluszforrások nélkül az egészségügy addig marad működőképes, ameddig kitart a beszállítók türelme.
2012.10.04. Hírek

Veszélyben van az elhízott gyerekek szíve

Az elhízott gyerekeknél akár 40 százalékkal is megnövekedhet a szívbetegség kialakulásának kockázata, olyan egészségügyi tényezők hatására, mint a magas vérnyomás, koleszterin-, illetve vércukorszint, továbbá a megvastagodott szívizom – derült ki egy friss kutatásból.
2012.10.04. Hírek

Hiába szed D-vitamint a megfázás ellen

Bár a D-vitamin erősíti az immunrendszert, nem érdemes kiegészítőként nagyobb adagban szedni a megfázás megelőzésére, mert új-zélandi kutatók tanulmánya szerint nem véd a meghűléses megbetegedésektől.
2012.10.04. Hírek

Megfizettetik az elvándorló orvosok tandíját?

Térítse meg az Európai Unió Romániának azoknak a romániai orvosoknak a képzési költségét, akik más uniós országokban vállalnak munkát - ezt kéri a román orvosi kamara elnöke, aki szerint az agyelszívásért járna a kártérítés. A MOK szerint Magyarországon más módon kell kezelni az orvoshiányt.
2012.10.03. Hírek

A magyar gyógyszeripar az ország egyik védjegye a világban

A magyar gyógyszeripar túlélte a történelem viharait, és ma is Magyarország egyik legsikeresebb védjegye a világban, a kormány pedig mindent meg fog tenni azért, hogy az ország gyógyszergyártása továbbra is a világ élvonalába tartozzon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Gödöllőn, a Teva új központjának átadásán. Az üzemben steril készítményeket - így többek között infúziókat és injekciókat - állítanak majd elő.
2012.10.03. Hírek