hírek

Nem tudják tartani a „minimumot”

Kormányzati többlettámogatás nélkül képtelenség javítani a kórházi ellátás színvonalán. Vagy pénzt tesz a kormány az egészségügybe, vagy tovább karcsúsítja a kórházi ellátórendszert – reagált Sinkó Eszter, az egészségügyi szakmai kollégium egészség-gazdaságtani tagozatvezetője arra a minapi kormányzati bejelentésre, miszerint a minimumfeltételek továbbra sem lépnek hatályba.
2012.10.02. Hírek

Negyven után kellene észrevenni az Alzheimert

Az idegrendszer leépülésével járó kórok sajnos kezdenek népbetegséggé válni. A betegek és a gazdaság szempontjából is nagyon fontos, hogy az orvosok minél későbbre tudják tolni e betegségek megjelenését. Ebben a PET képalkotó eljárás újszerű használata is segíthet.
2012.10.01. Hírek

Lebomló implantátumot fejlesztettek ki a kutatók

Az orvosi implantátumok - pacemaker, defibrillátor - forradalmasították az orvostudományt azzal, hogy adott szerv működését segítik. Sokszor azonban bizonyos implantátumok esetében eljön az idő, amikor nincs rájuk tovább szükség, s ilyenkor műtéti eltávolításra van szükség. Mi lenne, ha az implantátumok ilyenkor csak egyszerűen lebomlanának a szervezeten belül? Orvosbiológiai mérnökön most ezen a megoldáson dolgoznak - számol be a Fox News.
2012.10.01. Hírek

Növeli a demencia kockázatát a benzodiazepin

Francia kutatók megállapították, hogy másfélszeresére emelheti a demencia kialakulásának kockázatát a 65 év felettieknél, ha a népszerű szorongásoldót és altatót, a benzodiazepint szedik.
2012.10.01. Hírek

Kemoterápiának ellenálló rák jelenhet meg

A sugárterápia és a kemoterápia, melyek célja a rákos sejtek elpusztítása, nem kívánt mellékhatásként elősegítheti rákőssejtek kialakulását, amelyek új tumorokat hozhatnak létre, és különösen ellenállók a kezelésekkel szemben – közölték amerikai kutatók a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmányukban.
2012.10.01. Hírek