hírek

Rámenős ügynökökkel vadásszák le a kiábrándult orvosokat

Nyolcszoros fizetés, nyugodt élet, szolgálati lakás, biztos állás a családtagoknak – ezek várják az itthoni kórházi körülményektől megcsömörlött, a fejvadász cégek által külföldre csábított orvosokat Nyugat-Európában. Pár évvel ezelőtt még idegenkedve fogadták őket, évekbe került a diploma elismertetése, ma már luxuskörülményekkel fogadják a kelet-európai egészségügyi dolgozókat. Akik élnek is az alkalommal: becslések szerint a magyar orvosok 15-20 százaléka már elhagyta az országot.
2012.09.28. Hírek

Véletlenszerű génmutáció okozza a mentális betegségek többségét

A súlyos mentális betegségeket, szellemi elmaradottságot okozó genetikai hibák több mint fele nem örökletes, hanem véletlenszerű mutáció következménye – állapították meg svájci kutatók. A The Lancet orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány eredménye reményt kínál azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke súlyos mentális problémával jött a világra, és aggódnak további gyerekeik mentális egészsége miatt.
2012.09.28. Hírek

Szócska Miklós: 200 dolgozót érint a leépítés a szabolcsi kórházakat működtető holdingnál

Kétszáz, a háttérszolgáltatásban dolgozó embert érint a leépítés a négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházat működtető Egészségügyi Holding Zrt.-nél (EH) - jelentette be Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Nyíregyházán sajtótájékoztatón, miután Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárral együtt egyeztetett a társaság vezetőivel a tervezett elbocsátásokról.
2012.09.28. Hírek

Pollenhelyzet - Hamarosan véget ér a parlagfűszezon

Végéhez közeledik a parlagfűszezon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán csütörtökön. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint folyamatosan csökken a parlagfű-pollenterhelés. A parlagfű pollenkoncentrációja már sehol sem érte el a köbméterenkénti 100 szem értéket.
2012.09.28. Hírek

Fogászati turizmus és fogorvosi migráció

Míg az úgynevezett fogászati turizmus egyre nagyobb bevételt hozhatna az országnak, az orvosok többsége, ha teheti, inkább külföldön vállal munkát. Ha a helyzet rövid időn belül nem javul, nem csak jelentős bevételkieséssel számolhatunk, hanem akár az ellátásban is problémák merülhetnek fel.
2012.09.28. Hírek

A tüdőben is élnek baktériumrendszerek

Az egészséges tüdőben is élnek baktériumközösségek, hasonlóan ahhoz, ahogyan az egészséges bélrendszerben és bőrön is - állapították meg genetikai elemzéssel amerikai kutatók.
2012.09.28. Hírek

Dániában bukkant fel a SARS-szerű vírus

Öt olyan beteget ápolnak a dániai Odense egyetemi kórházában, aki feltehetőleg az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonló új coronavírussal fertőződött meg – közölte kedden a kórház.
2012.09.27. Hírek