hírek

Szimulátor a sebészeti képzésben

A szimulátoros gyakorlatokról valószínűleg a legtöbb embernek az űrprogramokban résztvevő asztronauták jutnak az eszébe, ahogy azt modellezik, hogyan szállnának le egy űrbéli területre, vagy éppen a vadászpilóták repülésgyakorló órája, ahol azt próbálhatják, milyen lehet éles bevetésben repülni. Gyakran azonban az orvostudományban sincs ez másképpen, a laparoszkópiás műtétekre ugyanis az orvosok hosszú ideig szimulátoron készülnek.
2012.09.27. Hírek

Orvostanhallgatókat is fenyeget a kiégés

Kevés olyan szakma van, ahol akkora szerep jut az elhivatottságnak, mint az orvosi pálya. Ezért különösen aggasztó a jelenség, hogy már az orvostanhallgatók is kiéghetnek, és az egyetemi éveik alatt elveszthetik pályájuk iránti érdeklődésüket.
2012.09.27. Hírek

THC-szerű vegyszer segíthet az X-szindróma kezelésében

Nemzetközi együttműködés keretében amerikai és európai tudósok kimutatták, hogy egy, hatásában a tetrahidrokannabiolhoz (THC) hasonló vegyszer mennyiségének növelése az agyban hatékonyan csökkenti az X-szindróma tüneteit - számol be a felfedezésről a Fox News. Amennyiben ez további bizonyosságot nyer, úgy új utak nyílhatnak meg a betegség kezelésében, amely az autizmus leggyakoribb genetikai tényezőjeként ismert.
2012.09.27. Hírek

Új fegyvert találtak a pattanások ellen

Egy ártalmatlan, bőrön élő vírus felhasználásával mulaszthatják el a jövőben a pattanásokat - állítják amerikai kutatók. A bőrön élő, jóindulatú bakteriofágok ugyanis hatékonyan pusztítják el a pattanások leggyakoribb formáját okozó Propionibacterium acnes baktériumokat.
2012.09.27. Hírek

Az akupunktúra valóban csökkenti a krónikus fájdalmakat

Az akupunktúra hatékonyságát vizsgáló korábbi kutatások eredményeit elemző amerikai felülvizsgálat során bebizonyosodott, hogy az ősidőktől alkalmazott akupunktúrás kezelés valóban enyhíti a krónikus fájdalmakat. – olvasható az Archives of Internal Medicine szeptemberi online kiadásában.
2012.09.27. Hírek

Használt pacemakereket ültetnének be

Évente egy-kétmillió szívbetegnek volna szüksége pacemaker beültetésére, de ez sok országban a magas költségek miatt lehetetlen: az Egyesült Államokban éppen ezért klinikai próbával egybekötött mozgalmat szerveznek, hogy a pacemakerrel élő emberek halála után a még évekig működőképes készüléket eljuttassák az arra rászoruló betegeknek távoli országokba.
2012.09.27. Hírek

Prosztatarák elleni vakcinát tesztelnek Kubában

Kubai kutatók befejezték egy prosztatarák elleni vakcina klinikai tesztjének második fázisát. Ranfis Rodriguez urológus azt mondta, hogy a két kórházban kezelt 56 páciens állapota figyelemreméltóan javult.
2012.09.26. Hírek

Hétmilliárdos k+f beruházás az Egisnél

Hétmilliárd forint értékben két új kutatás-fejlesztési célú beruházást hajtott végre Budapesten az Egis gyógyszergyár. A Gyógyszertechnológiai Fejlesztő és Kísérleti Üzem, valamint az Analitikai Fejlesztési Laborépület 226 millió forint kormányzati támogatással és 97 milliós uniós hozzájárulással valósult meg, mintegy 9000 négyzetméteren.
2012.09.26. Hírek

Megugrott a hollandiai eutanázia-esetek száma

Tavaly 13 pszichiátriai beteget "segítettek át" a halálba Hollandiában, szemben azzal, hogy 2010-ben még csak két ilyen eutanáziaesetet jegyeztek fel - jelentette kedden a DutchNews.nl hírportál, eutanázia-megfigyelő csoportok tájékoztatására hivatkozva.
2012.09.26. Hírek