hírek

Feltárhatják a rák gyenge genetikai pontjait

A betegség négy alapvető osztályát és korábban nem ismert összefüggéseket azonosítottak amerikai kutatók a mellrák eddigi legnagyobb genetikai elemzésében. A kutatók azt remélik, hogy ez a megközelítés feltárhatja a rák gyenge genetikai pontjait, amelyeket aztán tervezett gyógyszerekkel vehetnek célba.
2012.09.25. Hírek

80 milliós büntetés három gyógyszercégnek

Még a büntetéssel együtt is megéri a gyógyszercégeknek arra ösztönözni az orvost, hogy egy adott terméket ajánljon a betegeknek - írja a Népszabadság. A vesztegetés ugyanakkor nagyon nehezen bizonyítható.
2012.09.24. Hírek

Segíthet a tampon a fertőzések elkerülésében

Az utóbbi években új biológiai szakkifejezéssel bővült a tömegtársadalmak szókincse. Míg az 1980-as években a koleszterin, az 1990-esekben a telített és telítetlen zsírsavak, a 2000-esekben pedig az antioxidánsok körül zajlott a közbeszéd, napjainkban a probiotikumok jelentik a slágertémát. A joghurtok, a különféle porok, tabletták és az intim mosakodó folyadékok után már Magyarországon is kapható probiotikus tampon. Mint kiderült, ártani biztos nem árt.
2012.09.24. Hírek

Egészségügyi károkat okozhatnak a genetikailag módosított élelmiszerek

Egyre több vitát váltanak ki a géntechnológiával módosított élelmiszerek - állítják francia kutatók, akik génmódosított kukoricával etetett patkányokon kimutatták, hogy az egészségügyi károkat okoz az állatokban, beleértve a vese és a máj károsodását, illetve daganatok kialakulását - számol be a Los Angeles Times.
2012.09.24. Hírek

A férfiak hajlamosabbak a stroke utáni depresszióra

Bár a depresszió minden harmadik stroke-on átesett pácienst érint, egy új tanulmány rámutatott, hogy ez inkább jellemző a férfiakra, mint a nőkre - számol be a Health Day. Ennek oka az lehet, hogy a férfiak általában egészségesnek képzelik magukat, és ezért nagyobb sokként éri őket a betegség - magyarázta az egyik kutató.
2012.09.24. Hírek