hírek

Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

Már most elérhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmazó, influenza elleni vakcina - közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete pénteken az MTI-vel.
2012.09.24. Hírek

Opioid hyperalgesia

Morphine induces hyperalgesia without involvement of μ‐opioid receptor or morphine‐3‐glucuronide.
2012.09.23. Hírek

Fájdalomcsillapítókon él az ország

Tizenegy százalékkal nőtt a fájdalomcsillapítók forgalma az első félévben, de az orrdugulás elleni szerek is nagyot ugrottak. 63 milliárd forintot költöttünk vény nélküli gyógyszerekre az első félévben.
2012.09.23. Hírek

Narkolepsziát okozhat egy újinfluenza elleni oltás

Az ú jinfluenza elleni Pandemrix oltás megnöveli a narkolepszia kockázatát – derül ki egy francia tanulmányból. Az oltás nemcsak gyermekeknél és fiataloknál, hanem felnőtteknél is növeli a betegség kialakulásának rizikóját - mondta el Antoine Pariente, a tanulmány koordinátora. Finnországban és Svédországban már korábban bizonyították a kockázatot.
2012.09.22. Hírek

1200 patika kerülhet bajba

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szerint a gyógyszerágazatot érintő augusztusi árrés-átcsoportosítás miatt a korábbi 700 patika helyett már 1200 került kilátástalan helyzetbe. A helyzetet súlyosbítja, hogy a döntéshozók egyértelműen eredményesnek tartják az intézkedést – írta csütörtöki közleményében Mikola Bálint, a szövetség elnöke.
2012.09.21. Hírek

Még több gyógyszer készülhet hüllőméregből

Egyes hüllők mérgét már most is használják gyógyszerek előállítására, de közvetlen emberi alkalmazásra általában halálosak ezek a vegyületek. A kígyók és gyíkok "újrahasznosított" toxinja azonban biztonságos lehet - állítják liverpooli kutatók.
2012.09.21. Hírek

Magyar és lengyel orvosok először végeztek őssejt-transzplantációt

Magyar közreműködéssel a lengyelországi Wroclaw és Katowice klinikáinak transzplantációs osztályain hajtották végre Közép-Európa első olyan őssejt-transzplantációját, amelyhez köldökzsinórszövetből származó őssejteket használtak fel; a beültetéssel három gyerek és egy felnőtt életét sikerült megmenteni - közölte az MTI-vel az együttműködés magyar résztvevője, a Krio Intézet.
2012.09.21. Hírek