hírek

Határon átnyúló egészségügyi együttműködés EU-forrásból

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház együttműködése eredményeként a két intézmény uniós támogatással fejleszti a szülészeti és nőgyógyászati ellátást. Az erről szóló dokumentumot hétfőn Debrecenben írták alá a két fél képviselői.
2012.09.18. Hírek

Lista készül a rokkantsági szintet vizsgáló orvosszakértőkről

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán által jegyzett tervezet értelmében elkészítik a rehabilitációs orvosszakértői névjegyzéket, amely a jövőben nélkülözhetetlen lesz a rehabilitációs hatóság által végzett, a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak, valamint egyes egyéb, az egészségkárosodás mértékétől függő ellátásoknak a megállapításához szükséges minősítések lefolytatásához.
2012.09.18. Hírek

Gyógyeszközökön spórolnának

Látszólag megtakarítást eredményez, valójában a betegek életét nehezíti meg és a terheiket növeli azon intézkedések egy része, amelyekkel a gyógyászati segédeszközökre (gyse) szánt kiadásokat igyekszik megzabolázni a kormány. Ez a véleménye a legújabb rendelet-módosítási tervekről az Orvostechnikai Eszközöket Gyártók és Forgalmazók Szövetségének.
2012.09.18. Hírek

A placebo-hatás a tudatalattinak köszönhető

A beteg, ha placebo tabletta - aktív hatóanyag nélküli szer - hatására javulást mutat, a tudatalattija 'tehet róla'. Némely kutatások arra engednek következtetni, hogy még placebót sem szükséges adni a placebo hatás kiváltásához, annak lehetősége minden egyes terápiás szituációban jelen van.
2012.09.18. Hírek

OEP: csak a legnagyobb mértékben támogatandó gyógyszerek befogadásáról nincs döntés

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közlése szerint csak az emelt és a kiemelt támogatású, új terápiás területre vonatkozó gyógyszerek esetében állt le a döntéshozatal; Bidló Judit, az ártámogatási főosztály vezetője ezt azzal indokolta hétfőn az MTI-nek, hogy az említett készítmények nagy pénzkiáramlással járnak, és emiatt speciális eljárást igényelnek.
2012.09.18. Hírek