hírek

A rossz alvás az Alzheimer-kór előjele lehet

Amerikai kutatók egérkísérleteik alapján megállapították, hogy az Alzheimer-kórt jellemző fehérjeplakkok első megjelenésekor alvászavarok kezdődtek az állatoknál – számolt be róla a BBC. Az Alzheimer-kór kialakulása közben, annak akár egy-két évtizedig is tartó kezdeti szakaszában az érintett embereknél még nem jelentkeznek memóriaproblémák, gondolkodásuk tiszta lehet egészen a betegség késői szakaszáig. Akkor azonban a kezelés már szinte lehetetlen, mert az agy egyes területei visszafordíthatatlanul károsodtak.
2012.09.10. Hírek

Visszafordítható a bénulás?

Roppant ígéretesnek bizonyultak az első olyan emberi kísérletek eredményei, mely során egyenesen a gerincbe fecskendeztek idegi őssejteket.
2012.09.10. Hírek

Elképesztően torz rendszert eredményezett a kórház-átalakítás

Extrém aránytalanságok alakultak ki az ellátandó lakosság számához rendelt ágyak számában a Semmelweis Terv megvalósítása során. Kritikus a belgyógyászati alapellátás lehetősége Székesfehérváron, Tatabányán, Vácon valamint Budapesten a Szent Imre kórházhoz, a Bajcsy Kórházhoz és a Szent János kórházhoz rendelt résznél - hívja fel a figyelmet az Élet és Irodalom e heti számában, Székesfővárosi ágyrajárók címmel megjelent cikkében Poller Imre orvos.
2012.09.10. Hírek

ÁNTSZ: több oltást felnőttkorban ajánlott megismételni

Több oltást ajánlott felnőttkorban is megismételni, így biztosítani lehet, hogy az újszülöttek védelmét is, akiket még nem oltottak be - mondta Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője az MTI-nek.
2012.09.10. Hírek

Demonstrálni is hajlandóak a vírusos májbetegek a hatékony gyógyszerekért

Akár demonstrálni is hajlandóak a magyarországi májbetegek, ha rövid időn belül nem történik érdemi előrelépés annak érdekében, hogy elérhetőek legyenek számukra az új, bizonyítottan hatékony gyógyszerek - mondta Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) szombati ülésén Budapesten.
2012.09.10. Hírek

Több százmilliós ápolóképzési program indul a hátrányos helyzetű régiókban

Az ország hátrányos helyzetű régióiban ápolóasszisztensek és házi ápolók képzése kezdődik el tartósan munkanélkülieknek; a képzések több száz millió forint európai uniós forrásból valósulnak meg - jelentette be a program két kidolgozója, Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója és Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke pénteken Zalakaroson.
2012.09.10. Hírek