hírek

Együttműködnek a baktériumok

Amerikai kutatók megállapították, hogy a Vibrionaceae családba tartozó tengeri baktériumtörzsek egyes egyedei antibiotikumot termelnek, azzal védik meg társaikat más baktériumtörzsektől. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mikrobiológusainak felfedezése arra utal, hogy a vadon élő baktériumok körében a vártnál jóval összetettebb kapcsolati háló működik, amelynek felhasználásával új antibiotikumokat lehetne nyerni az emberi betegségek kezelésére.
2012.09.09. Hírek

A D-vitamin segít a tüdőbaj ellen

Brit kutatók megmutatták, hogy miért és miként gyorsítja a tuberkulózisból való felépülést a D-vitamin szedése, tanulmányuk egyúttal magyarázza az antibiotikumok kora előtt alkalmazott napfényterápia eredményességét is.
2012.09.08. Hírek

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

A kókuszolaj sikeresen támadja meg a fogszuvasodást okozó baktériumokat, ezért fogápoló termékekben lehetne felhasználni - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
2012.09.08. Hírek

Kiderült, hogy a kikukázott DNS is fontos

Az emberi genom összetett felépítését tárja fel a most elkészült DNS-enciklopédia. Elemzéseik során kutatók arra jöttek rá, hogy az egykor "kidobhatónak" tekintett DNS-rész 80 százalékának van valamilyen biológiai funkciója.
2012.09.07. Hírek

A zöld tea serkenti az agysejt-termelést, javítja a memóriát

"A zöld tea népszerű ital" - mondja Yun Bai professzor a kínai katonai orvosegyetemről (Third Military Medical University, Chongqing). "A tudósok sok figyelmet szenteltek a használatának, például a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. Mi most azokat a kémiai tulajdonságait vizsgáltuk, amelyek szerint hatással van az agyban végbemenő sejtfolyamatokra."
2012.09.07. Hírek

HIV fertőzés elleni hüvelygyűrű?

A hormonális hüvelygyűrű már egy ideje alternatív megoldás a nők fogamzáságlása tekintetében. Most a kutatók egy olyan megoldáson dolgoznak, amely nemcsak a terhesség, de a nemi betegségek ellen is védelmet nyújt a nők számára.
2012.09.07. Hírek

Modern diagnosztika: kettő az egyben - A "diabéteszes láb" védelmében

Ha azonnal nem is, de nyolc-tíz év elteltével a legtöbb cukorbeteg találkozik azzal a lábszárfekéllyel, amelyet "cukorbeteg lábnak" nevez a köznyelv, és amely e betegség egyik legsúlyosabb szövődménye is egyben. Vajon bele kell-e nyugodni ebbe? Törvényszerű-e, hogy a fekélyesedés akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet?
2012.09.07. Hírek